Na ovo biste trebali paziti pri pripremi smoothieja ako vam je cilj smršavjeti

Foto: 123RF

ZDRAVI i nutritivno bogati napitci obvezni su dio rutine svih koji pokušavaju smršavjeti, održavati težinu ili izgraditi mišiće. Postoje stotine različitih recepata i teško je pronaći idealan odabir.

Tri stručnjakinje stoga su napravile listu stvari na koje trebate pripaziti prilikom pripreme ukusnog i zasitnog smoothieja, ako vam je cilj smršavjeti.

Kalorije

Smoothie je idealan odabir za doručak jer se brzo priprema i može se konzumirati na putu do posla ili teretane. Važno je imati na umu koliko će kalorija sadržavati pa nutricionistice savjetuju da u početku važete sastojke kako ne biste pretjerali.

Koliko je osobi potrebno kalorija, ovisi o nekoliko faktora: od visine i težine do razine dnevne tjelesne aktivnosti. U pravilu, kažu nutricionistice Stephanie Clark i Willow Jarosh, važno je da vaš smoothie sadrži između 300 i 400 kalorija.

Vlakna

Vlakna su ključna za mršavljenje jer će vas zasititi. Dnevna preporuka unosa je 25 grama pa je savjet Clark i Jarosh za doručak konzumirati oko deset grama vlakana.

Proteini

Nutricionistice pojašnjavaju kako su i proteini važni, a svakog dana cilj bi vam trebao biti unijeti 65 grama ovog makronutrijenta u organizam. To zapravo znači da već za doručak možete odabrati deset do 15 grama proteina. Odlična opcija su jogurt i mlijeko, ali proteine sadrže i tofu, maslac od badema i, naravno, proteinski prah.

Zdrave masti

Ne izbjegavajte masti jer one vas ne čine debljima. Treba ih konzumirati u manjim količinama.

“Ne samo da pomažu vašem tijelu apsorbirati sve nutrijente iz drugih sastojaka, već će vas i zasititi”, pojašnjava Jarosh.

Bademi, indijski oraščići, kikiriki, sjemenke lana, chia sjemenke i avokado su izvrsni izvori zdravih masti.

Ugljikohidrati

Mnoge zabrinjava količina šećera u smoothiejima jer se često sastoje od različitog voća. Nutricionistice su složne da smoothie koji je pripremljen isključivo od voća nije dobra ideja, ali ako uključite i proteine te zdrave masti, nemate razloga za brigu. 

“Sve dok je u vašem smoothieju deset do 15 grama proteina i nekih drugih sastojaka, osim voća, kao što su špinat, avokado ili orašasti plodovi, ne brinite se o pretjeranoj konzumaciji ugljikohidrata”, poručile su.

Hidracija

Nutricionistice kažu kako je važno da vam smoothie hidrira organizam. Osim voća i povrća zato predlažu da ga pripremate s vodom, običnom ili kokosovom, ili nezaslađenim bademovim mlijekom. 

Elyse Wagner predlaže i kokosovo mlijeko ili kefir, a Stephanie Clark i Willow Jarosh kažu kako vole dodati nekoliko kockica leda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.