Najbolje povrće za starije od 50 prepuno je kalcija, vitamina B i kalija

Foto: Shutterstock

TIJEKOM života većina ljudi redovito sluša kako je važno jesti odgovarajuću porciju povrća svaki dan. Međutim, s godinama, neke namirnice postaju sve važnije za dugoročno zdravlje. Premda raznolika prehrana s puno voća i povrća može podržati cjelokupno zdravlje organizma, postoji jedna vrsta povrća koju svakako trebate uključiti u svoju prehranu nakon što navršite 50, prema Eat This, Not Thatu.

"Ako moram odabrati jednu vrstu, odabrat ću lisnato povrće, posebno špinat", kaže dijetetičarka Amy Goodson. Razlog zašto Goodson preporučuje špinat starijima od 50 godina je taj što je dobar izvor hranjivih tvari koje su posebno korisne kako starite, a to su kalcij, vitamin B12 i kalij.

Zdravo starenje

"Odrasli stariji od 50 godina imaju povećane potrebe za pregršt vitamina i minerala koji pomažu u zdravom starenju", objašnjava Goodson. "Konkretno, potrebno im je više kalcija kako bi održali mineralnu gustoću kostiju, više vitamina B12 jer njegova apsorpcija obično opada s godinama, i kalij, koji je nutrijent koji zabrinjava sve Amerikance", nastavlja ona, napominjući da su visokokvalitetni proteini još jedna važna hranjiva tvar kojoj treba dati prioritet u pedesetima.

Iako se špinat smatra najboljim povrćem koje možete jesti nakon što pređete 50. godinu, Goodson je naglasila da vam je svejedno potrebna uravnotežena prehrana za postizanje optimalnog zdravlja.

Kako jesti više špinata

"Zeleno lisnato povrće poput špinata može se umiješati u jaja za doručak, od njega možete napraviti salatu za ručak i može biti prilog za sve proteine. Špinat se čak može umiješati u voćni smoothie za dodatnu količinu hranjivih tvari", rekla je Goodson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.