ODABRATI mlijeko koje ćemo konzumirati nekada je bilo jednostavno. Postojalo je punomasno mlijeko i nekoliko drugih varijacija s različitim količinama masti. Ali posljednjih godina ljudi koji žele kupiti mlijeko mogli bi biti zatrpani povećim brojem opcija, kao i različitim, a često oprečnim savjetima.
Bilo da se radi o bademovom, kozjem ili kravljem mlijeku, mnogi očekuju da ono bude hranjiv dodatak njihovoj kavi ili drugoj hrani. Ljudi koji imaju djecu žele biti sigurni da biraju mlijeko s iznimnim nutritivnim prednostima.
Birati bi trebalo u skladu s ostalim prehrambenim navikama
Međutim, s obzirom na to da se mnogi muče s čitanjem nutritivnih deklaracija, a svaka vrsta mlijeka ima svoje prednosti, prosječnoj osobi može biti teško donijeti pravu odluku. Nutricionisti kažu za The Daily Mail da ljudi moraju uzeti u obzir vlastite prehrambene navike te vitamine i minerale koje konzumiraju na dnevnoj bazi prije nego što donesu odluku o konzumaciji određene vrste mlijeka.
No, imaju i nekoliko preporuka o tome što treba izbjegavati. Luke Corey, liječnik iz klinike Mayo, rekao je da je ključni faktor pri odabiru razlog zbog kojeg osoba pije mlijeko. Ako je mlijeko dio dnevne konzumacije, preporučuje obično kravlje.
Istaknuo je njegovu visoku razinu kalcija, kalija, proteina i masti - kojih mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno iz ostatka prehrane. "Teško je osloniti se na alternativu za dobivanje tih nutrijenata."
Ali sama prehrana nije jedini razlog za pijenje mlijeka. Mlijeko je čest je sastojak pekarskih proizvoda, a čak se miješa u mnoga druga pića. Zobeno mlijeko i bademovo mlijeko posljednjih su godina postala popularna zbog svoje glatkije teksture, a omiljene su opcije i za ljude koji vole mlijeko u kavi.
Međutim, obje opcije imaju malu nutritivnu vrijednost, rekla je nutricionistica Bridget Murphy Hussain. Corey napominje da zaslađene vrste mlijeka treba izbjegavati zbog visokog udjela šećera.
Kravlje mlijeko ipak se preporučuje kao standard
Hussain se slaže s tim da bi se izbor mlijeka trebao svoditi na osobne prehrambene potrebe, ali ona preporučuje kravlje mlijeko s 1 ili 2 posto mliječne masti kao standard. Napominje da tijelo treba masnoću kako bi apsorbiralo svojstva vitamina i minerala, primjerice kalcija i vitamina D.
Corey ipak upozorava da postoji opasnost od konzumiranja previše mlijeka. "Morate imati na umu da, ako konzumirate previše masti, to može biti štetno. Malo je vjerojatno da ćete pretjerati s tim, ali to je sasvim moguće", rekao je.
Ljudi koji piju mlijeko kao zasebnu namirnicu trebali bi se držati samo jedne ili dvije čaše dnevno. I Hussain i Corey kažu da prvenstveno koriste mlijeko s 2 posto masti u svakodnevnom životu, ali će zobeno mlijeko koristiti u kavi i s drugim namirnicama.