Nutricionistička terapeutkinja Maz Packham otkrila je kako šećerni grašak može značajno poboljšati zdravlje crijeva i ojačati imunološki sustav. Šećerni grašak, ili grašak šećerac, mladi je grašak koji se bere dok zrno još nije zrelo.
"Grašak šećerac bogat je vitaminom C, ključnim antioksidansom koji podržava proizvodnju kolagena, apsorpciju željeza i pravilan rad imunološkog sustava", izjavila je Packham za The Independent. Osim toga, sadrži vitamin K i folat koji su česti u zelenom povrću, te vlakna koja podržavaju korisne bakterije u crijevima i zdravu probavu.
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) naglašava da vitamin K pomaže zacjeljivanju rana i zgrušavanju krvi te da se dnevne potrebe odraslih mogu zadovoljiti uravnoteženom prehranom.
Osim šećernog graška, Packham preporučuje i drugo povrće koje je najbolje jesti sirovo, poput kelja i celerovog korijena, jer tako zadržava najviše hranjivih tvari. Prema njezinim savjetima, ovo povrće obogaćuje prehranu, doprinosi jačanju imunološkog sustava te zdravlju probavnog sustava.
Iako je prehrana ključna, NHS također preporučuje promjene životnih navika za očuvanje zdravlja. Te promjene uključuju smanjenje unosa alkohola, prestanak pušenja, ograničenje kofeina, redovitu tjelovježbu, smanjenje tjelesne težine i smanjenje unosa soli. Kombinacija zdrave prehrane i pozitivnih životnih promjena ključ je za održavanje zdravlja crijeva i imunološkog sustava.