Nutricionistice upozoravaju na popularnu hranu koja šteti zdravlju srca

Foto: Shutterstock

Važno je držati do očuvanja zdravlja srca ako želimo živjeti dug i zdrav život. Srčane bolesti jedan su od vodećih uzroka smrti u svijetu, stoga je poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za svoje opće dobro. Postoji mnogo koraka koje možemo poduzeti za zdravije srce, a jedan od ključnih aspekata jest prehrana.

Nažalost, mnoge namirnice koje možda redovito jedemo mogu povećati rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, pa čak i moždanog udara. Nutricionistice i dijetetičarke, Mary Sabat i Lisa Andrews, upozorile su na takvu hranu koju bismo trebali izbjegavati ako želimo poboljšati ili očuvati zdravlje srca. 

1. Margarin i biljna ulja

Iako se margarin nekoć smatrao zdravijom alternativom maslacu, stručnjaci sada upozoravaju da možda nije puno bolji. Sabat ističe da margarin i biljna ulja mogu uzrokovati začepljenje arterija i kardiovaskularne probleme jer sadrže trans masti koje podižu loš LDL kolesterol i smanjuju dobar HDL kolesterol.

"Iako su često reklamirani kao zdravije alternative maslacu, određeni margarini i biljna ulja sadrže visoke razine trans masti. Te su masti posebno štetne jer podižu razine lošeg LDL kolesterola i smanjuju razine dobrog HDL kolesterola, povećavajući rizik od nastanka naslaga na arterijama. Začepljene arterije veliki su uzrok problema poput srčanog udara i moždanog udara", rekla je za SheFinds.

2. Slanina

Andrews upozorava da slanina, zbog visokog sadržaja zasićenih masti i natrija, može biti velika prijetnja zdravlju srca. Zasićene masti povećavaju razinu LDL kolesterola što može uzrokovati aterosklerozu, sužavanje i stvrdnjavanje arterija.

"Puna zasićenih masti i natrija, goveđa ili svinjska slanina jedan je od najgorih prijestupnika za začepljenje arterija. Zasićene masti tjeraju vašu jetru da proizvodi više kolesterola, što može dovesti do ateroskleroze", upozorava.

3. Čips

Sabat objašnjava da čips sadrži nezdrave masti i visok sadržaj natrija što povećava rizik od začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti.

"Obični čips od krumpira obično se prži u nezdravim uljima, koja su bogata zasićenim i trans mastima. Te masti mogu povećati razine kolesterola i potaknuti stvaranje naslaga u arterijama što s vremenom dovodi do začepljenja arterija", napominje.

Ova hrana, iako popularna, može ozbiljno ugroziti zdravlje srca, stoga je bolje birati zdravije alternative.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.