Dijetetičarka: Ovaj doručak najbolji je protiv upala. Evo što se nalazi u njemu

Foto: Shutterstock

AKO UJUTRO jedemo zdrav i uravnotežen doručak, povećamo si šanse da ćemo imati energiju za osvajanje dana. Doručak je najvažniji obrok u danu, i zato je važno da se odmah pobrinemo da u organizam unesemo samo najbolje namirnice koje će, između ostalog, utjecati i na borbu protiv upala.

Upala podrazumijeva obrambeni mehanizam tijela kojim se ono štiti od stranih uljeza. Kratkoročno, to je pozitivno. Međutim, kada upala postane kronična, narušava zdravlje stanica, čineći tijelo podložnijim dugotrajnim bolestima poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa te može narušiti i zdravlje crijeva, piše Eating Well. 

Dijetetičarka Miranda Galati izdvojila je najbolju vrstu doručka koju trebamo jesti protiv upala. U takvom obroku poželjno je da se nalazi visok udio vlakana i antioksidansa, te da doručak ima nizak sadržaj dodanih šećera i nizak udio zasićenih masnoća.

Koji je najbolji doručak protiv upala?

Galati je za Eating Well kao najbolju opciju za doručak izdvojila zobenu kašu s voćem i orašastim plodovima.

"Bogata je vlaknima i antioksidansima, a ne sadrži dodane šećere ni značajne količine zasićenih masnoća. Također je izuzetno zasitna, što znači da ćete kasnije biti manje skloni posezati za manje hranjivim opcijama", ističe dijetetičarka.

Još jedna prednost zobene kaše je što se može pripremiti u različitim kombinacijama. 

"Obožavam klasičnu zdjelu zobenih pahuljica s bobičastim voćem i maslacem od orašastih plodova, s dodatkom proteina za osjećaj sitosti. Zobene pahuljice i bobičasto voće osiguravaju važna vlakna i antioksidanse, a nezaslađeni maslac od orašastih plodova sadrži zdrave masnoće", zaključuje Galati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.