Simptom raka prostate koji muškarci ne bi smjeli ignorirati, prema onkologu

Foto: Shutterstock

Rak prostate najčešći je rak kod muškaraca i pogađa otprilike jednog od osam muškaraca tijekom života. Međutim, rano otkrivanje problema može uvelike pridonijeti osiguravanju pozitivnih ishoda. Stoga stručnjaci savjetuju muškarcima, osobito onima starijima od 40 godina, da budu svjesni svih promjena u svojim navikama mokrenja.

Onkolog dr. Jiri Kubes tvrdi da to može pružiti potencijalno spasonosno rano upozorenje da nešto nije u redu.

"Kao i kod svake promjene u vašem tijelu, trebali biste je pažljivo pratiti i što je prije moguće potražiti savjet od svog liječnika opće prakse. U nekim slučajevima neće biti razloga za brigu, ali važno je posavjetovati se sa stručnjakom ako imate bilo kakvih nedoumica. Glavni znakovi upozorenja su pojačana potreba za mokrenjem, tijekom dana i noći, sporo ili isprekidano mokrenje te osjećaj da i dalje morate mokriti čak i kada ste završili", rekao je dr. Kubes za Daily Express.

Dodaje da bi u urinu moglo biti čak i tragova krvi. "Osim toga, ponekad će pojedinci s rakom prostate također osjetiti nelagodu kada sjede", upozorio je onkolog.

Prema web-stranici Nacionalne zdravstvene službe (NHS): "Rak prostate obično ne uzrokuje nikakve simptome sve dok rak ne naraste dovoljno da pritisne uretru, što može ometati protok urina."

Tada se počinju pojavljivati znakovi upozorenja koji bi trebali potaknuti brzo djelovanje i kontaktiranje liječnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.