KRAJ svibnja i početak lipnja najbolje je obilježiti omiljenim sezonskim voćem. Naravno, riječ je o jagodama koje vam mogu postati još draže jedino ako od njih napravite nevjerojatnu slasticu.
Kako se ne biste brinuli o višku kilograma i proveli ljeto u pareu pobrinula se ljubiteljica zdravog života i popularna blogerica koja se ističe savršeno stiliziranim fotografijama na društvenim mrežama Virpi Mikkonen. Naime, ona je prije nekoliko godina zbog zdravstvenih problema s kožom i želucem morala drastično promijeniti prehranu, izbaciti gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer, a kako je problem uspjela riješiti uz pravilan odabir hrane odlučila je svoje iskustvo podijeliti i s drugima. Srećom! Jer njene slastice su pravi raj za nepce.
U nastavku vam donosimo jedan od fantastičnih recepata s jagodama. Znate što je najbolje? Ova torta se ne peče!
Za podlogu vam je potrebno:
1/2 šalice zobenih pahuljica
1/2 šalice badema u listićima
5 svježih datulja, bez koštica
1 žličica ekstrakta vanilije
Za kremu vam je potrebno:
2 šalice indijskog oraščića (prethodno namočene sat vremena i potom isprane)
1/2 šalice svježih jagoda
1 zrela banana
1 šalica zobenog mlijeka (ili bademovog mlijeka)
5 žličica kokosovog sirupa
soko od pola limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice kokosovog ulja, otopljenog
1. Na dno okruglog kalupa promjera 18 centimetara stavite papir za pečenje.
2. U blenderu sameljite zobene pahuljice i bademe te potom dodajte preostale sastojke. Smjesa bi trebala imati teksturu nalik tijestu.
3. Dobivenu smjesu utisnite u kalup oblikujući podlogu za tortu.
4. Indijske oraščiće sameljite u blenderu. Dodajte jagode, narezanu bananu, zobeno mlijeko, med, sok limuna, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje. Sve dobro pomiješajte i provjerite je li vam dovoljno slatko. Prema ukusu dodajte ekstrakt vanilije.
5. Dobivenu smjesu ulijte u kalup i sve stavite u zamrzivač na minimalno četiri sata.
5. Desetak minuta prije posluživanja kolač izvadite iz zamrzivača, ukrasite ga jagodama i uživajte u fantastičnom okusu.