HRANA koja sadrži šećer je neodoljiva ogromnoj većini ljudi, a umjerena konzumacija je uglavnom sasvim bezopasna. Nažalost, dodanog šećera ima posvuda i teško je kontrolirati njegov unos.
"Većini bi ljudi bilo bolje da smanji unos šećera", kaže dijetetičarka dr. sc. Dana Ellis Hunnes. "Jedući cjelovitu, manje prerađenu hranu, cilj kontrole konzumacije šećera je dostižan."
Premda svi ljudi mogu imati koristi od smanjenja unosa šećera, neke skupine ljudi moraju na to obratiti posebnu pozornost.
Osobe s dijabetesom
"Iako to vrijedi i za dijabetičare tipa 1 i tipa 2, potonji mogu to lakše kontrolirati. Smanjenje unosa šećera može pomoći u gubitku težine, što će istovremeno pomoći u regulaciji šećera u krvi i značajnom poboljšanju stanja ove bolesti", kaže dijetetičarka Trista Best.
Osobe s visokim krvnim tlakom
Visoki krvni tlak sve je češći zdravstveni problem koji se uglavnom javlja u srednjim godinama, ali često i ranije. Prehrana igra veliku ulogu u upravljanju razinama krvnog tlaka. Zbog toga bi oni s visokim krvnim tlakom trebali pripaziti na količine šećera koji jedu na dnevnoj bazi.
Osobe s obiteljskom poviješću srčanih bolesti
Osobe s obiteljskom poviješću srčanih bolesti također bi trebale paziti na unos šećera. "Konzumiranje napitaka zaslađenih šećerom može doprinijeti debljanju i povezano je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa", kaže dijetetičarka Janet Coleman.
"Napici zaslađeni šećerom sadrže kalorije bez ikakvih nutrijenata, pa ih se mora zamijeniti drugom hranom bogatom hranjivim tvarima. Naprimjer, ljudi mogu nadomjestiti kalorije iz napitaka zaslađenih šećerom jedući više voća i povrća ili pijući nezaslađenu kavu ili čaj umjesto gaziranog pića", objasnila je Coleman.