Promjena prehrane može znatno smanjiti rizik od raka. Jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti za svoje cjelokupno zdravlje – a time i prevenciju bolesti – jest dodati zdrave, prirodne namirnice na svoj tanjur. Iako postoji mnogo odličnih opcija, postoje i neke namirnice koje bismo trebali izbjegavati ako želimo smanjiti rizik od raka. Srećom, popis nije dug – prema riječima nutricionistice specijalizirane za rak Nichole Andrews, koja često dijeli savjete o prehrani na TikToku, najvažnije je izbaciti jednu vrstu mesa iz prehrane: prerađeno meso.
Andrews tvrdi da "prerađeno meso može ozbiljno štetiti tijelu kada se konzumira u prekomjernim količinama, povećavajući rizik od raka." Upozorava da su, nažalost, ove ukusne vrste mesa jedne od rijetkih namirnica za koje je dokazano da mogu povećati rizik od raka.
Prerađeno meso konzervirano je sušenjem, dimljenjem ili drugim metodama koje mogu stvoriti štetne kemikalije poput nitrata i nitrita. "Te tvari mogu se u tijelu pretvoriti u karcinogene spojeve što prerađeno meso čini jednom od rijetkih namirnica koje mogu povećati rizik od raka", navodi nutricionistica. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) čak je klasificirala prerađeno meso kao karcinogen Grupe 1, što znači da postoji snažan dokaz da može dovesti do raka.
Ipak, postoje brojne zamjene i zdrave alternative za dodatak proteina u prehrani. Andrews preporučuje sljedeće:
- Pileća prsa
- Pureća prsa
- Losos
- Škampi
- Jaja
- Tofu
- Tempeh
- Leća
- Slanutak
- Crni grah
- Crveni grah
- Kvinoja
- Svježi sir
- Grčki jogurt
- Edamame
- Chia sjemenke
- Bademi.
Kako nutricionistica ističe u svojim videima, ključ prehrane koja može smanjiti rizik od raka jest biranje cjelovitih namirnica umjesto prerađenih opcija. Iako nije nužno postati vegetarijanac ili vegan, važno je konzumirati što više biljnih namirnica, poput voća, povrća i biljnih proteina.