KAD NAPUNITE 50 godina, vrlo vjerojatno ćete početi više paziti na svoje srce. To ima smisla kada znamo da je zatajenje srca vodeći uzrok hospitalizacije kod odraslih starijih od 65 godina. Prema Američkoj zakladi za srce, 50-e i 60-e su godine kad ljudi nakupljaju kilograme, posebno u središnjem dijelu tijela, što znači da se pojavljuju i čimbenici rizika srčanih bolesti.
Savjet liječnika je jednostavan - prestanite pušiti i jedite manje nezdrave hrane. Ako se pitate koja je hrana nezdrava za srce, u nastavku doznajte odgovor.
Masno meso i pržena hrana
"Ako želite održati svoje srce zdravim nakon navršene 50., vrijeme je da ozbiljno pogledate svoj unos zasićenih masti", kaže dijetetičarka Rebecca Schilling.
"Većina mojih klijenata muči se s ovom preporukom. Odrasli su na crvenom mesu i pečenoj piletini i plaši ih pomisao da počnu nalikovati svojim nećacima veganima", dodala je.
Ali istina je da prehrana bogata zasićenim mastima, a siromašna voćem, povrćem i vlaknima doprinosi razvoju srčanih bolesti.
"Hrana bogata zasićenim mastima začepljuje arterije, podiže loš kolesterol i doprinosi visokom krvnom tlaku. Moja preporuka je da ograničite konzumaciju mesa, a crveno, masno meso i prženu hranu tretirate kao rijetku poslasticu", poručuje Schilling.
Čips i gazirani sokovi
Natrij, zasićene masti i dodani šećer potiču prejedanje, povećavaju rizik od debljanja i od srčanih bolesti.
"Gazirana pića ima vrlo visok udio šećera, što je faktor rizika za dijabetes, pretilost i bolesti srca. Odaberite gaziranu vodu ako već morate popiti nešto s mjehurićima", savjetuje dijetetičarka Melissa Mitri za Eat This.
Dijetalna pića
Prelazak s napitaka punih šećera na dijetalne gazirane napitke radi smanjenja kalorijskog unosa može zvučati kao pametan potez, ali je kontraproduktivan za zdravlje srca.
"Umjetno zaslađena pića povezana su s povećanim rizikom od kardiometaboličkih bolesti", tvrdi dijetetičarka Arika Hoscheit.
Ova stručnjakinja za prehranu dodaje i da dijetalna pića "povećavaju apetit i narušavaju vaš mikrobiom, što može rezultirati netolerancijom na glukozu i povećanom žudnjom za slatkom hranom i pićima".
Krafne
Krafne se prže u dubokom ulju, što znači da njihovom konzumacijom unosimo puno nezdravih masnoća. Osim toga, pune su rafiniranih ugljikohidrata i šećera, što doprinosi debljanju i povećava rizik od srčanih bolesti.