Ovo su razlozi zašto biste upravo sada trebali pojesti komadić tamne čokolade

Foto: 123RF

AKO svaki dan želite jesti čokoladu, sad imate dobar izgovor.

Istraživanja su pokazala da je tamna čokolada bogata antioksidansima i prepuna hranjivih sastojaka, što ovu gorku poslasticu čini pravom superhranom.

Tamna čokolada sadrži fitonutrijente koji se nazivaju flavonoidi, a to su biljne kemikalije koje djeluju kao antioksidansi i važni su u prevenciji raka, zdravlju srca i gubitku tjelesne težine, prenosi portal EverydayHealth.

Biljka kakaa, od koje se dobiva čokolada, sadrži spoj zvan teobromin, koji može pomoći u smanjenju upala i potencijalno sniziti krvni tlak.

Najbolje je odabrati tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa (70% kakaa ili više) jer tako dobivate više antioksidansa.

1. Tamna čokolada može pomoći u sprječavanju bolesti srca i moždanog udara

Ovo je jedna od najvećih prednosti tamne čokolade.

Jedno istraživanje je pokazalo kako su osobe koje su jele tamnu čokoladu više od pet puta tjedno smanjile rizik od bolesti srca za 57%.

Istraživači ne mogu izravno utvrditi uzroke, ali pretpostavljaju da su za to zaslužni flavonoidi u tamnoj čokoladi koji održavaju zdravlje srca. Te kemikalije pomažu u stvaranju dušikovog oksida, zbog čega se krvne žile opuštaju, a krvni tlak opada.

2. Tamna čokolada sprječava gubitak memorije i podiže raspoloženje

Istraživanja pokazuju kako konzumiranje tamne čokolade ima mnoge koristi za vaš mozak.

"Čokolada potiče moždanu aktivnost, smanjuje stres i poboljšava vaše raspoloženje", kaže Joy DuBost, doktorica znanosti.

Od osam istraživanja o čokoladi i raspoloženju, pet je pokazalo poboljšanje u raspoloženju, a tri poboljšanje u kognitivnim sposobnostima.

3. Tamna čokolada može poboljšati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa

Jedenje čokolade svaki dan možda ne zvuči kao najbolji način za prevenciju dijabetesa.

Međutim, istraživanja su pokazala kako tamna čokolada bogata kakaom može pomoći tijelu da metabolizira glukozu (prirodno gorivo zbog kojeg tijelo radi) i smanji oksidativni stres, što je glavni uzrok otpornosti na inzulin.

Poboljšavanjem osjetljivosti tijela na inzulin smanjuje se otpornost, a samim time smanjuje se i rizik od bolesti poput dijabetesa.

4. Tamna čokolada je dobra za probavni trakt i može pomoći pri mršavljenju

Čokolada se u probavi ponaša kao prebiotici - vrsta vlakana koja potiče rast korisnih bakterija u crijevima.

Što je više "dobrih" bakterija u probavnom sustavu, tijelo je sposobno apsorbirati hranjive tvari i održati metabolizam zdravim.

5. Tamna čokolada može igrati važnu ulogu u prevenciji raka

Dokazi da tamna čokolada posjeduje svojstva koja mogu pomoći u zaštiti ljudi od određenih vrsta raka su ograničeni, ali sve veći.

Antioksidansi štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima - nestabilnim molekulama kisika za koje se smatra da su odgovorne za starenje i razvoj bolesti.

"Kad u tijelu imate previše slobodnih radikala, oni mogu dovesti do upala i bolesti kao što su rak, srčane bolesti i Alzheimerova bolest", kaže dr. DuBost.

Neka istraživanja su pokazala da osobe koje jedu velike količine tamne čokolade bogate antioksidansima rjeđe obole od raka, za razliku od onih koje ne konzumiraju tamnu čokoladu.

6. Tamna čokolada je dobra za vašu kožu

Tamna čokolada je puna vitamina i minerala kao što su bakar, željezo i magnezij, koji su korisni za izgled vaše kože.

Na primjer, mangan podupire proizvodnju kolagena, proteina koji pomaže u održavanju izgleda mlade i zdrave kože. Ostali minerali, poput kalcija, pomažu obnavljanju kože.

Nekoliko ranih istraživanja pokazalo je da visoka razina antioksidanata u tamnoj čokoladi može zaštititi kožu od ultraljubičastih (UV) zraka, međutim, druga istraživanja nisu pokazala značajne učinke u zaštiti protiv UV zraka, ali su pokazala veću elastičnost kože, što je jako bitno kako bi koža imala lijep izgled.

Jedno je sigurno - tamna čokolada sadrži puno hranjivih sastojaka.

Naravno, što je čokolada tamnija to je zdravija i pruža više koristi.

Međutim, iako je zdrava, sadrži i mnogo kalorija i masnoća pa treba pripaziti na dnevni unos.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.