Pet vrsta voća koje mogu ubrzati metabolizam, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

Voće je fantastičan dodatak svakoj prehrani, nudeći brojne zdravstvene prednosti osim izvrsnog okusa. Prepuno je esencijalnih hranjivih tvari, antioksidansa i vlakana koji pomažu u čišćenju tijela, pospješuju metabolizam i potiču mršavljenje. Uključivanjem određenih vrsta voća, čak možemo poboljšati prirodne procese detoksikacije tijela, ubrzati metabolizam i mršavljenje, tvrde dijetetičarka i nutricionistica Paula Doebrich te liječnik dr. Kubanych Takyrbashev. Izdvojili su najbolje opcije.

1. Papaja

Bogata vlaknima, papaja pomaže u poboljšanju probave i promiče zdravlje crijeva uklanjajući toksine iz probavnog trakta. Papaja je također prepuna enzima zvanim papain, koji pomaže u probavi i apsorpciji proteina, što dovodi do učinkovitijeg metabolizma.

"Papaja je bogata papainom, enzimom koji pomaže učinkovitoj razgradnji proteina u probavnom traktu, što doprinosi boljoj probavi. Ta podrška probav poboljšava apsorpciju hranjivih tvari i pridonosi učinkovitosti metabolizma. Osim toga, njezini antioksidansi doprinose detoksikaciji, pomažući eliminirati štetne tvari koje mogu spriječiti metaboličke procese", kaže dr. Takyrbashev za SheFinds.

2. Limun

Limun sadrži vlakna bogata pektinom, koja pomažu u smanjenju gladi i održavanju osjećaja sitosti te tako pomažu u regulaciji težine. Štoviše, pijenje vode s limunom može poboljšati hidraciju, što je važno za održavanje metaboličke funkcije i cjelokupnog zdravlja.

"Limuni su kiselo voće prepuno vitamina C i limunske kiseline. Te kiseline stimuliraju enzime u jetri koji potiču detoksikaciju. Ta podrška funkciji jetre povećava sposobnost tijela da učinkovito eliminira toksine, što može optimizirati metaboličke procese", objašnjava liječnik.

3. Smrznute ili svježe borovnice

Borovnice sadrže vitamine i minerale koji poboljšavaju metaboličku funkciju, pomažući tijelu da učinkovitije sagorijeva kalorije. Imaju nizak glikemijski indeks, što pomaže regulirati razinu šećera u krvi i spriječiti skokove inzulina te smanjuje skladištenje masti.

"Borovnice su prepune antioksidansa, vitamina C, folata i kalija. Također su odličan izvor vlakana", ističe Doebrich.

4. Smrznute ili svježe maline

Visok sadržaj vlakana u malinama potiče zdravu probavu i redovito pražnjenje crijeva te pomaže u uklanjanju toksina. Vitamini i minerali u malinama, poput mangana, potiču bolji rad metabolizma, što može doprinijeti mršavljenju.

"Maline su izvrstan izvor antioksidansa i pune su vitamina C, vlakana i mangana", napominje dijetetičarka.

5. Crno grožđe

Prirodna slatkoća crnog grožđa može obuzdati želju za šećerom, što pomaže u smanjenju visokokaloričnih grickalica i podržava ciljeve mršavljenja. Osim toga, dobro je za održavanje metabolizma.

"Crna boja posljedica je antioksidansa zvanih antocijanini, a nepotrebno je reći da je svježe grožđe superioran izvor resveratrola kada je u pitanju detoksikacija", zaključila je Doebrich.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.