Pijenje ovog soka može sniziti krvni tlak i zaštititi srce

Foto: Shutterstock

Ispijanje soka od rajčice svakodnevno moglo bi biti jednostavan način za smanjenje visokog krvnog tlaka, pokazuju najnovija istraživanja. Visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, stanje je u kojem srce mora raditi puno više kako bi pumpalo krv kroz tijelo. Ako se ne kontrolira, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog i moždanog udara.

Procjenjuje se da otprilike jedna od tri osobe živi s hipertenzijom, a mnogi to ni ne znaju jer ovaj problem često ne pokazuje nikakve simptome. Visoki krvni tlak može uzrokovati nekoliko čimbenika, a prehrana je jedan od ključnih. Hrana s visokim udjelom soli povećava krvni tlak jer zadržava vodu u tijelu, no ono što jedemo i pijemo također može imati suprotan učinak.

Sok od rajčice – prirodni saveznik protiv visokog tlaka

Studija objavljena 2019. u časopisu Food Science and Nutrition otkrila je da neslani sok od rajčice može značajno sniziti krvni tlak. Istraživači iz Tokija pratili su 481 sudionika koji su svakodnevno pili ovaj sok, a rezultati su pokazali da je kod onih s povišenim krvnim tlakom došlo do značajnog poboljšanja.

Sudionici studije pili su između 85 i 215 ml soka od rajčice svaki dan, a većina njih konzumirala je oko 200 ml. Prije i nakon studije, mjerili su im se markeri kardiovaskularnog rizika, uključujući krvni tlak, razinu lipida u krvi i toleranciju na glukozu. Rezultati su pokazali da je krvni tlak kod 94 sudionika s neliječenom hipertenzijom bio znatno snižen, dok je razina "lošeg" LDL kolesterola pala kod 125 sudionika.

Likopen – tajna uspjeha soka od rajčice

Istraživači pretpostavljaju da je smanjenje krvnog tlaka povezano s antioksidansom likopenom koji se nalazi u rajčicama. Likopen je poznat po svom snažnom antioksidativnom djelovanju, a istraživanja sugeriraju da pomaže u sprječavanju razvoja ateroskleroze, stanja koje može dovesti do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati ove studije pokazuju da svakodnevno ispijanje neslanog soka od rajčice može biti jednostavan i učinkovit način za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ako tražite prirodan način za poboljšanje zdravlja, sok od rajčice mogao bi biti odličan dodatak vašoj prehrani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.