Sedam ranih znakova osteoporoze koje ne biste smjeli ignorirati

Foto: Shutterstock

OSTEOPOROZA je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Kada je u pitanju ova bolest, žene su u većem riziku od muškaraca, osobito nakon menopauze zbog pada razine estrogena. 

Stručnjaci s portala Health Shots izdvojili su osam ranih pokazatelja osteoporoze na koje trebate obratiti pažnju i po potrebi, na vrijeme reagirati i potražiti liječničku pomoć. 

Slaba snaga stiska u šaci: Slabljenje stiska može ukazivati ​​na manju gustoću kostiju. Ako imate poteškoće s držanjem predmeta, trebali bi provjeriti zdravlje kostiju, a to posebno trebaju učiniti žene koje imaju ovaj problem.

Lomljivi nokti: Ako vam nokti lako pucaju, to može biti jedan od ranih pokazatelja osteoporoze. Lomljenje noktiju može biti povezano sa slabljenjem kostiju. Ovaj suptilni znak često se zanemaruje, ali može ukazivati ​​na probleme sa zdravljem kostiju. 

Počinjete gubiti na visini: Vjerovali ili ne, ali gubitak više od jednog centimetra visine tijekom vremena je jedan od mogućih simptopa ove bolesti. Može ukazivati ​​na frakture kralježaka zbog osteoporoze, izvještava Health Shots.

Bol u leđima: Neobjašnjiva bol u leđima, osobito ako je jaka ili iznenadna, može biti posljedica malih prijeloma kralježnice, ranog znaka osteoporoze.

Pogrbljeno držanje: Pogrbljeno ili pognuto držanje može ukazivati ​​na to da je osteoporoza oslabila kralježnicu, što dovodi do prijeloma i lošeg položaja.

Prijelomi kostiju: Lako lomljenje kostiju od manjih padova ili udaraca može signalizirati oslabljene kosti. Prijelomi kuka, zapešća ili kralježnice česti su kod osoba koje pate od osteoporoze.

Niska gustoća kostiju: Skeniranje gustoće kostiju (DXA) može otkriti osteoporozu prije nego dođe do prijeloma. Žene starije od 65 godina trebale bi redovito odlaziti na pretrage radi rane dijagnoze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.