KONZUMIRANJE tamne čokolade s visokim udjelom kakaa u umjerenim količinama može našem tijelu omogućiti unos velike količine antioksidansa i minerala te nas može zaštititi od bolesti srca. Kako donosi Healthline, tamna čokolada je bogata hranjivim tvarima koje mogu pozitivno utjecati na naše zdravlje. Osim toga, mnoga studije pokazuju da tamna čokolada može poboljšati naše zdravlje i smanjiti rizik od mnogih bolesti.
Liječnici objašnjavaju kako redovita konzumacija tamne čokolade može poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak, što dokazuju mnoga provedena istraživanja. Naime, flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulirati endotel, sluznicu arterija, da proizvodi dušikov oksid čija je funkcija slanje signala arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim time uspješno snižava povišeni krvni tlak.
Isto tako, istraživanja pokazuju da konzumacija tamne čokolade također može sniziti kolesterol u krvi. U maloj studiji konzumacija tamne čokolade povezuje se sa značajnim smanjenjem razine lošeg kolesterola. Flavanoli u tamnoj čokoladi također mogu smanjiti otpornost na inzulin, a to je još jedan čest čimbenik rizika za bolesti poput bolesti srca i dijabetesa.