LJUBAVNE ručke su naziv za salo nakupljeno na struku, koje visi na bokovima. Često je riječ o tvrdokornom salu koje je problematično za mnoge žene.
Prema Healthlineu, malo sala nije razlog za brigu, ali višak masnoće općenito može biti faktor rizika za niz bolesti, poput dijabetesa i raka. Čimbenici koji mogu utjecati na nakupljanje sala u struku uključuju hormone, nedostatak tjelovježbe i sna, ali najveći faktor je prehrana, posebno ona bogata mastima i šećerima. Čak i neke namirnice za koje mislite da su zdrave mogu uzrokovati probleme.
Prema dijetetičarki Tristi Best, oprez je potreban po pitanju jogurta, proteinskih pločica i kupovnih smoothieja.
"Zaslađeni jogurti imaju visok sadržaj šećera, što može povećati unos kalorija i utjecati na zdravlje crijeva. Dodani šećer može potaknuti rast štetnih bakterija i smanjiti raznolikost korisnih crijevnih mikroba, što potencijalno dovodi do upale i debljanja", pojasnila je za Eat This.
Preporučena gornja granica za unos dodanog šećera iznosi 30 grama dnevno.
U energetskim pločicama može biti ista količina kalorija i šećera kao u čokoladici
Energetske pločice mogu osigurati proteine, koji su važni za mršavljenje, ali i one mogu biti kalorične i potaknuti skladištenje masti.
"Važno je pažljivo birati proteinske pločice i odlučiti se za one s prirodnijim sastojcima. Konzumirajte ih umjereno kao dio dobro uravnotežene prehrane i aktivnog načina života", savjetuje Best.
Mnoge proteinske pločice imaju više od 230 kalorija i sadrže više od 7 grama šećera, koliko i čokoladica. Ako želite povećati udio proteina u svojoj prehrani, njima obiluju grčki jogurt, orašasti plodovi, jaja, zob, čak i neko povrće.
"U kupovnim smoothiejima su prirodni šećeri, ali i s njima je potreban oprez. Takvim proizvodima često nedostaje dovoljno vlakana i proteina, što rezultira smanjenom sitošću, povećanom gladi i prejedanjem, a to potiče debljanje", upozorila je Best.
Od hrane koja utječe na nakupljanje abdominalnog sala, Best je još izdvojila žitarice, krekere, instant noodles i smrznuta gotova jela.