Znakovi da vam dijeta ne odnosi salo, već mišiće

Foto: WeHeartIt 

LAKO je pogriješiti ako ne znate kako provoditi dijetu.

Loša će dijeta sigurno štetiti zdravlju, vašoj mišićnoj masi, a da vam pritom neće pomoći uništiti salo kojeg se želite riješiti. 

Upravo se to događa mnogima, odnosno, onima koji misle da bi se na dijeti trebali izgladnjivati, čime pokazuju kako uopće ne razumiju pravilno funkcioniranje organizma.  

Naime, kad organizam ne dobiva dovoljno hrane, on se automatski prebacuje u stanje skladištenja energije, što se pojačava sa stresom kojeg tijelo osjeća zbog nedostatka hrane. U tom si stanju tijelo jednostavno ne može dozvoliti potrošiti zalihe energije, odnosno zalihe masti, jer ne zna kad će sljedeći put moći uživati u novoj dozi pravog goriva. I tada tijelo počinje trošiti mišiće, a to nitko tko je na dijeti sigurno ne želi. 

Srećom, postoje jasni pokazatelji ako se to upravo događa i vama, pa ako nemate prilike redovno provjeravati količinu masti u svom organizmu (da bi vidjeli smanjuje li se ona ili ne), tad svakako obratite pozornost na sljedeće simptome. Oni će vam reći da je vaša dijeta "skrenula u krivom pravcu". 

1. Gubite previše kilograma 

Možda će vas razveseliti činjenica da vam je dijeta u kratkom roku donijela veliki manjak kilograma no, pripazite - velike su šanse da ste njom izgubili dobar dio mišićne mase, jer vaše tijelo, znajte, ima svoj limit kojeg ne smije prijeći, kad je u pitanju gubitak masnih naslaga. 

2. Osjećate se tromo i bezvoljno 

Jedna od posljedica dijeta može biti i bezvoljnost povezana s nedostatkom energije, onu koju ne želite pojesti, jer ste na dijeti. Tada organizam gubi energiju, a mišići snagu. 

3. Nema napretka 

Ako uz dijetu vježbate i trudite se povećati masu svojih mišića, ali im pritom ne dajete dovoljno hrane koja će im pomoći rasti i regenerirati se, rezultati će sigurno izostati. To je zato što svaka osoba koja vježba mora jesti čak i više od onih manje aktivnih, a dijeta koja uključuje niske kalorijske vrijednosti nije ništa drugo nego izgladnjivanje. 

4. Dekoncentrirani ste 

Kao što vaše tijelo treba hranu da bi se moglo kretati, takvu vrst energije definitivno treba i vaš mozak. On je mišić koji pokreće sve, pa se nemojte čuditi ako će vam slabije raditi dok ga izgladnjujete. 

5. Doslovno se rušite 

Ne kaže se slučajno "srušit ću se od gladi", jer ako niste znali, mozak treba imati dovoljno "goriva" da mi mogao dobro povezati sve mišiće u vašem tijelu. zato kad goriva nema, ni mišići više nisu toliko koordinirani pa neminovno dolazi do prirodne neravnoteže vaše cijelog tijela. 

Primijetite li stoga neke od ovih znakova, a na dijeti ste i osjećate lagani stres zbog gladi, to je siguran znak da će vam dijeta samo štetiti. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.