Znate li što su superserije i kako ih koristiti?

Foto: 123rf

ZASIGURNO ste barem jednom do sada vidjeli, čuli ili pročitali pojmove kao što su superserije, trisetovi, gigaserije itd., no, jeste li se ikada pobliže upoznali s njima? Superserije, trisetovi kao i gigaserije vrlo su korisne i velika je šteta ne koristiti ih u vašim treninzima.

Što je superserija? Superserija podrazumijeva izvođenje dvije vježbe jednu za drugom bez odmora između njih. Uzmimo odmah jedan primjer. U superset želite uključiti biceps i triceps. Stoga, kao prvu vježbu odradite biceps pregib, a odmah nakon nje i vježbu za triceps (francuski potisak). Tek tada smijete uzeti kraći odmor pa zatim i na preostale serije u kojima se ponavlja isti princip – biceps pregib, francuski potisak, odmor.

U supersetove najčešće se uključuju antagonističke skupine mišića kao što su spomenuti biceps-triceps, a još mogu i prsa-leđa, kvadricepsi-stražnja loža itd. No, osim antagonističkih skupina, u superset se mogu uključiti i dvije vježbe za istu mišićnu skupinu kao npr. biceps pregib, a zatim koncentracijski pregib bučicom.

Osim superserija postoje i tzv. trisetovi u kojima se, kako i samo ime sugerira, kombiniraju tri vježbe jedna za drugom, kao i gigasetovi koji su možda i najzahtjevniji oblik od prethodno navedenih. Gigasetovi obuhvaćaju velik broj vježbi povezanih jednu za drugom. Broj vježbi može se kretati od četiri, pet, a ukoliko imate snage čak i do deset. Kao i superserije, jednako se tako i gigasetovi mogu izvoditi samo za jednu mišićnu skupinu, a moguća je i varijanta tzv. kružnog treninga u kojem se najčešće izvodi po jedna vježba za svaku mišićnu skupinu.

Ovakav način treniranja poželjno je dodavati u vaš trening jer omogućuje veću potrošnju kalorija (ako vam je cilj gubitak kilograma). Ako vam je cilj mišićna hipertrofija, izvođenjem superserija poboljšat ćete prokrvljenost vaših mišića te ćete ih više izmoriti što će uz adekvatnu prehranu pridonijeti još boljim rezultatima vaših treninga.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.