JUHA nam je najdraža kad se radi s noklicama, a za sve one koji ih još nisu usavršili ili ih izbjegavaju raditi misleći kako su komplicirane - imamo sve savjete koji će ih razuvjeriti. Noklice su jednostavan dodatak juhi, a njihovu pripremu mogu savladati svi - bez obzira na iskustvo u kuhinji. Evo kojih se pravila držati i koje pogreške izbjeći.
Kod pripreme noklica od griza, držite se pravilnog omjera sastojaka. Osnovni sastojci su jaje, pšenična krupica (griz), malo maslaca ili ulja i sol. Po želji dodajte mlijeko, peršin ili muškatni oraščić.
Pravilan omjer sastojaka je ključan
Omjer može biti jedno jaje, 7-8 žlica griza i 4 žličica otopljenog maslaca ili ulja i malo soli. Smjesa za griz mora biti dovoljno čvrsta da zadrži oblik, ali ne previše gusta. Nakon što umiješate sastojke, ostavite smjesu da odstoji 10-15 minuta. Griz će nabubriti, a ako je smjesa previše gusta - dodajte žličicu vode ili mlijeka. Ako je rijetka, dodajte još malo griza.
Maslac ili ulje pomažu da noklice budu mekane i prozračne. Otopljeni maslac dat će im bogatiju aromu, a lagano ga umiješajte u smjesu kako bi bila ravnomjerno vlažna.
Nemojte ih prekuhati
Nakon što je smjesa odstajala desetak minuta, oblikujte noklice. Za oblikovanje koristite čajnu žličicu. Umačite žlicu u toplu juhu ili vodu prije svakog uzimanja smjese, kako se ne bi lijepila. Nježno ih spuštajte u juhu, a noklice će narasti tijekom kuhanja, pa ih nemojte raditi prevelike.
Noklice kuhajte u lagano kipućoj juhi, a nikako na jakom ključanju. Ako je temperatura previsoka, noklice se mogu raspasti ili postati tvrde. Lagano vrenje omogućuje ravnomjerno kuhanje. Kuhajte ih 8-10 minuta, dok ne postanu lagane i prozračne.
Ako niste sigurni u konzistenciju smjese, napravite probnu noklicu. Skuhajte jednu noklicu i provjerite joj teksturu. Ako je pretvrda, u smjesu dodajte malo vode ili mlijeka, a ako je premekana, dodajte još griza.
Za aromu možete dodati prstohvat muškatnog oraščića ili sitno sjeckani peršin, a za boju malo kurkume.
Česte greške u pripremi
Pregusta smjesa daje tvrde i zbijene noklice, pa je uvijek dobro testirati prvu noklicu. Predugo miješanje smjese također je česta pogreška - griz treba nježno umiješati kako bi noklice ostale lagane. Neki naprave i prevelike noklice, tako što žlicom oblikuju noklice u veličini u kojoj ih žele - ne misleći kako će kuhanjem još narasti. Također, problem je prejako ključanje ili predugo kuhanje, koje vodi do raspadanja noklica.
Ovdje je recept za pileću juhu s noklicama od griza, koju najčešće radimo vikendom.