Čitatelj isprobao pohane fileke pa podijelio dojmove: "Imao sam veća očekivanja"

Foto: Nikola Matovina

FILEKI ili tripice su namirnica koja se jede svuda po svijetu, a posebno je popularna i u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te drugim susjednim zemljama. Radi se o junećem ili janjećem želucu koji se najčešće koristi za jelo nama poznato i pod nazivom špek-fileki, i sigurni smo da o ovom jelu imate mišljenje - ili ga volite ili ga ne možete ni vidjeti.

>> Recept za špek-fileke iz poznatog zagrebačkog restorana

Fileki ili tripice tako se obično kuhaju uz dodatak raznih začina, kao što su češnjak, luk, paprika i rajčica, a ponekad se dodaje i krumpir, na primjer, da zgusne varivo. Iako se najčešće jede upravo na žlicu, ova namirnica je, kao i svaka druga vrsta mesa i iznutrica, svestrana, pa se može i panirati te pržiti u ulju.

"Previše posla"

Upravo je to isprobao naš čitatelj Nikola Matovina iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?, koji nije oduševljen rezultatom koliko je očekivao.

"Nije loše, malo su mi to dizali u nebesa pa sam imao veća očekivanja. Evo probao sam i mislim, bar meni, malo previše posla, cijelu situaciju spašava mesnica koji sam našao a ima svježe fileke na tjednoj bazi", piše ispod objave.

Kako pripremiti pohane fileke, to jest tripice? Zapravo klasično, kao i svako drugo pohanje. Tripice se prvo kuhaju ili blanširaju (najčešće takve već kupujemo u mesnicama), zatim se režu na manje komade, paniraju u brašnu, jajima i krušnim mrvicama te se prže u dubokom ulju do zlatno-smeđe boje.

Nakon prženja ocijede se od viška ulja i poslužuju uz prilog kao što su pire krumpir, riža ili tek neki umak, po ukusu.

Jede se i u Pakistanu

Možda ste mislili da se tripice jedu samo kod nas, no spremaju se diljem svijeta, svuda na neki drugi način, kako je to slučaj s gotovo svakom vrstom hrane. Mi smo pronašli jedan zanimljiv način pripreme, i to u Pakistanu.

@goldengully Reply to @broski_yyc #stomach #tripe #ojiri #ojri #pakistani #pakistanifood #streammeals #twitchstreamer #tiktokcooks #foodtiktok #organs ♬ original sound - Bilal Bhatti

Ondje se naziva ojri, a sliči na neku vrstu curryja. Sastojci koji su potrebni su:

tripice (ovčje)
3 nasjeckana crvena luka
komadić đumbira
1 protisnuti režanj češnjaka
3 rajčice, nasjeckane
1 šalica ulja
listovi svježeg korijandera za ukras
1 žličica crvenog čilija u prahu
1/2 žličice crvenog čilija
2 žličice korijandera u prahu
1 žličica Garam Masale

Tripice dobro očistite i operite vodom pa narežite na komade. Stavite sve sastojke u tavu osim svježeg lišća korijandera i Garam Masale, dodajte 4 čaše vode i kuhajte na srednjoj vatri 2-3 sata dok tripice ne omekšaju. Pospite svježim lišćem korijandera i garam masalom i kuhajte još 5 minuta. Poslužite uz roti ili naan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.