ZA LJUBITELJE kave nema ništa bolje od deserata za čiju vam je pripremu potrebna upravo - kava. Iako vam na prvu vjerojatno padne na pamet tiramisu, postoji još mnogo recepata za kolače koji uključuju kavu, a danas smo pronašli jedan takav, idealan da vas razbudi u ovo kišno poslijepodne.
Ovaj kolač bit će gotov u ravno 25 minuta (plus pola sata da se ispeče) i sjajno će se slagati uz poslijepodnevnu šalicu kave ili pak čaja, jer će i kolač sam po sebi imati taj bogat okus kave kakav mnogim sličnim kolačima često nedostaje.
Potrebni sastojci
Prvo napravite biskvit, za koji će vam trebati:
- instant kava
- brašno
- prašak za pecivo
- smeđi šećer
- maslac sobne temperature
- jaja
- mlijeko
- sol.
Na biskvit ide i krema, a za nju će vam biti potrebno:
- maslac sobne temperature
- šećer u prahu
- ekstrakt vanilije
- instant kava
- vruća voda
- mlijeko.
Kako se priprema
Pećnicu zagrijte i pripremite dva kalupa za torte ili dva klasična lima za pečenje, ovisno o tome želite li peći u obliku kolača ili torte. Možete koristiti i jedan kalup, no onda će vam trebati više vremena za pripremu kolača, a kalupe obložite papirom za pečenje.
U posudi promiješajte sve sastojke za biskvit i lagano miksajte dok se ne sjedine. Smjesu zatim podijelite u dva dijela i ulijte u pripremljene kalupe. Stavite ih u pećnicu da se peku 30 minuta. Ostavite da se biskviti ohlade, a zatim ih izvadite na rešetku. Dok se hlade, napravite kremu od maslaca. Prvo pomiješajte instant kavu s kipućom vodom i ostavite sa strane da se ohladi.
U velikoj zdjeli mikserom izradite maslac i ekstrakt vanilije pa dodajte šećer u prahu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Konzistencija kreme od maslaca trebala bi biti takva da je lako možete namazati na biskvit, no ako je previše čvrsta, dodajte malo mlijeka dok ne dobijete željenu konzistenciju. Na kraju dodajte i kavu.
Prvi biskvit sada stavite na stalak za posluživanje i po njemu premažite jedan dio kreme od maslaca i kave. Zatim stavite i drugi biskvit pa i njega premažite kremom, a ako vam ostane još malo kreme, iskoristite ju za dekoriranje. Kolač ohladite, po želji još pospite orasima i poslužite, a cijeli recept pronađite ovdje.