VEĆINA NAS složit će se da ono što smo pojeli u avionu definitivno ne spada u naših top 10 najboljih obroka koje smo ikada probali. Zapravo, nema ni smisla rangirati hranu koja se servira u avionu jer je općepoznato da i nije baš najukusnija. No zašto je to tako?
Osim ako ne idete na neko kraće putovanje i u avionu dobijete neki snack, velika je vjerojatnost da ćete dobiti neko konkretnije jelo, unaprijed pripremljeno i podgrijano, posluženo u plastičnoj kutijici s plastičnim priborom za jelo. Iako možda ne izgleda loše, okus mu neće biti najbolji i definitivno neće biti isti kao što bi bio da to jelo jedete s nogama čvrsto na zemlji.
Zašto je hrana u avionu drugačijeg okusa?
Naime, kada jedemo, sva osjetila rade zajedno kako bismo osjetili okus nekog jela, a kada letimo, neka od ovih osjetila ne rade kako treba, što dovodi do toga da hrana koju jedemo bude drugačijeg okusa.
Na primjer, nizak tlak zraka u kabini i nedostatak vlage mogu utjecati na naš miris, a svi znamo da su miris i okus usko povezani, pa je to prvi razlog zašto bi u avionu hrana mogla biti drugačijeg okusa od one koju jedete kod kuće.
>> Na ovim se aerodromima najbolje jede i pije, u top 10 našla se i tri europska
Nadalje, u avionu je nerijetko jako bučno, a buka također može negativno utjecati na okus. Na temu toga je 2015. provedeno istraživanje koje je pokazalo da su sudionici koji su bili okruženi glasnom bukom poput one u kabini aviona imali oslabljeno osjetilo okusa.
Imajući sve to na umu, neke aviokompanije imaju jelovnike posebno dizajnirane za avione, no ništa ne može promijeniti činjenicu da hrana u avionu ima drugačiji okus od hrane koju jedemo kod kuće ili u restoranu. Stoga se najbolje najesti kod kuće ili na aerodromu.