Hrvatska zabilježila najveći rast cijena čokolade u Europi

Editorial credit: defotoberg / Shutterstock.com

HRVATSKA je u svibnju ove godine, uz Estoniju, zabilježila najveći rast cijena kakaa i čokolade u prahu u Europskoj uniji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema podacima Eurostata. U čak 23 od 25 promatranih članica EU cijene su rasle, a jedino su u Hrvatskoj i Estoniji zabilježeni porasti veći od 15 posto.

Estonija je zabilježila rekordnih 17.4 posto rasta cijena kakaa i čokolade u prahu, a Hrvatska nešto manje, 15.5 posto rasta i time su na samom vrhu ove liste, a slijede ih Austrija i Švedska s poskupljenjem od 12.6 posto. Od svih analiziranih zemalja (osim Malte i Latvije), jedino je u Slovačkoj i na Cipru zabilježen pad cijena tih proizvoda u svibnju ove godine u odnosu na svibanj lani.

Više od 12 tisuća dolara za tonu kakaa

Do nezapamćenog rasta cijene kakaovca došlo je zbog smanjenog uroda kakaovca u Gani i Obali Bjelokosti, dvjema vodećim zemljama dobavljačicama kakaovca, a sve zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i bolesti usjeva. Početkom srpnja prošle godine cijena tone kakaa na svjetskom tržištu plaćala se za prosječnih 3300 dolara, a trenutna cijena istog proizvoda iznosi nevjerojatnih 12.180 dolara za tonu.

Iz tvrtke Mondelez, koja među brendovima drži Milku i Toblerone, još su početkom godine za agenciju dpa rekli da će morati povećati cijene svojih čokolada zbog inflacije kakaovca. I CoBank, američki zajmodavac za agrobiznise, u izvješću je upozorio da su "vjerojatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda tijekom cijele godine".

Kod nas Kraš i Kandit dižu cijene čokolade

Podsjetimo, početkom lipnja pisali smo o poskupljenju čokolade, a Zvečevu, Krašu i Kanditu poslali smo upit kada možemo očekivati nove cijene na policama po dućanima, koliko će to povećanje za pojedine njihove proizvode iznositi u postotku, planiraju li ukidanje pojedinih linija proizvoda ili možda njihovu redukciju i hoće li rasti i cijena keksa, vafla te srodnih proizvoda koji sadrže kakaovac.

>> Poskupljuje čokolada

I dok su iz Zvečeva rekli da neće povećavati cijene svojih proizvoda, osim u slučaju novih drastičnih promjena cijena ključnih sirovina, iz Kraša su rekli da su primorani korigirati cijene njihovih proizvoda koji sadržavaju kakao te da su te korekcije napravljene sukladno udjelu kakao dijelova u sadržaju pojedine kategorije proizvoda. Njihov cijeli odgovor pročitajte ovdje.

Kanditove čokolade skuplje od srpnja

Nakon Kraša i Kandit nam je sredinom lipnja potvrdio da diže cijene. "Činimo sve što je u našoj moći da naši potrošači što manje osjete ove promjene i da mogu nastaviti uživati u našim proizvodima po pristupačnim cijenama i nakon srpnja, kad se mogu očekivati promjene u cijenama. Bojazni od nestašice čokolade nema i nadamo se da će se globalna situacija na burzama kakaovca uskoro stabilizirati", rekli su iz Uprave Kandita, a njihov cijeli odgovor pročitajte ovdje.

>> Nakon Kraša i Kandit diže cijene čokolade

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.