Muku mučite s guljenjem kestena? Uz ove savjete ići će vam kao od šale

Foto: Hana Kajari/Index

SEZONA KESTENA stigla je, a prve kestene već možete kupiti na tržnicama. Iako im je cijena relativno visoka (više smo o tome pisali ovdje), ovo je slastica kojom se, bez obzira na cijenu, svake jeseni volimo počastiti. No svi će se složiti da guljenje kestena nekad može biti prava muka.

>> Na tržnice su stigli prvi ovogodišnji kesteni, pogledajte cijenu

Bilo da ih više volite kuhane ili pečene, kestene prije kuhanja ili pečenja valja prerezati kako bi se kasnije lakše ogulili, no to mnogima često ne polazi za rukom. Kako biste ove jeseni kestene maksimalno iskoristili, pronašli smo par trikova kako ih bez problema oguliti.

Rezač za kestene

Za rezanje i guljenje kestena dobro će vam doći rezač za kestene i orahe koji se vrlo lako koristi - u njega samo ubacite kesten, pritisnete i dobit ćete križić na puno lakši način nego da to radite nožem. Kestene sada samo posložite na pleh, pecite 30 minuta na 180 stupnjeva i pustite da se malo ohlade u krpi, a ogulit ćete ih kao od šale.

@themodernnonna Roasted chestnuts are a staple in our home. We start baking chestnuts from the moment they hit the grocery store in late October, to the moment they leave the shelves. I can eat chestnuts every single day and they are one of my most favourite and nostalgic memories. In Bulgaria, you don’t even have to purchase chestnuts as the streets are FILLED with chestnut trees. These vivid childhood memories bring me so much joy, so I hope I can introduce you to one of the most nutritious nuts out there. Chestnuts are known to relieve digestive issues, improve brain function, boot the immune system, control blood pressure, improve heart health, and so much more. They are not only good for us, but delicious. They are incredibly easy to make so be sure to give them a try. Please let me know in the comments if you like chestnuts and how you make them in your family. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ raw chestnuts chestnut cutter – link 🔗 in my amazon stores ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ✨You can find the full printable recipe with tips and directions linked in my bio or on my website. Search for CHESTNUTS in the search tab, it will pop right up 🖥️www.themodernnonna.com ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #chestnut #chestnuts ♬ original sound - THEMODERNNONNA

Umočite ih u vodu

Ako, pak, nemate rezač za kestene, ravnu stranu kestena zarežite nožem, a zatim ih ubacite u hladnu vodu i tako ih držite barem sat vremena, kako bi omekšali. Kestene zatim složite na pleh tako da je križić okrenut prema gore i pecite ih 30 minuta na 180 stupnjeva. Pečene kestene zamotajte u krpu, držite ih u njoj 10 minuta, a zatim ogulite i poslužite.

@frommylittlekitchen The trick to making roasted chestnuts easy to peel! 🌰🌰 #chestnuts #howto #learnontiktok #winterfood #fyp ♬ original sound - Melanie Lionello

Par dodatnih savjeta

Najvažnije je koristiti što svježije kestene, a kada ih zarežete nožem, ne morate paziti da zarežete samo koru - i ako zarežete unutrašnjost kestena, ništa se neće dogoditi. Nakon pečenja obavezno ih zamotajte u krpu kako bi se što prije ohladili, jer ćete u protivnom opeći prste dok ih budete gulili.

Ako preferirate kuhane kestene, nakon što ste ih zarezali, stavite ih u lonac s hladnom vodom, pustite da zavre, a zatim smanjite vatru i poklopite. Ako ih želite jesti odmah, kuhajte ih oko 30 minuta, a ako ih planirate koristiti kao sastojak za neki kolač ili nadjev, kuhajte ih 10 do 15 minuta.

Osim što ih možete jesti kuhane ili pečene, kestene možete iskoristiti za pripremu raznih jela i slastica. Najpoznatiji je, naravno, kesten pire poslužen sa šlagom, no od kestena možete napraviti i kolačiće, muffine, cheesecake, brownieje... Cijeli popis odličnih recepata s kestenima pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.