Ova je namirnica upola jeftinija od hobotnice, a jednako ukusna. Evo o čemu je riječ

Foto: Ana Gradisar

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? uvijek nailazimo na zanimljive recepte i jela, a danas smo pronašli jedno upravo takvo. Čitateljica Ana Gradisar podijelila je sliku svog ručka, a riječ je o muzgavcima ili mrkačima s krumpirom na salatu.

"Meni je muzgavac pao na pamet jer je u odnosu na hobotnicu prihvatljiviji što se cijene tiče. Dobar je, ne žalim se", napisala je čitateljica u komentaru, no znate li o kakvoj je namirnici uopće riječ?

Nazivaju ga "hobotnicom za siromašne"

O muzgavcima smo pisali još prošle godine, kad smo ih u jednoj zagrebačkoj ribarnici pronašli po cijeni od desetak eura za kilogram, dok je kilogram hobotnice koštao više od 20 eura. Riječ je o glavonošcu manjem od hobotnice, bogatom proteinima, omega-3 masnim kiselinama i jodom, što ga čini hranjivom i zdravom namirnicom, a često ga nazivaju i "hobotnicom za siromašne".

>> Muzgavci su upola jeftiniji od hobotnice, evo o kakvoj je namirnici riječ

Ako ih se ne kuha dovoljno dugo, meso muzgavaca može biti tvrdo i žilavo, zato ih je potrebno dugo kuhati na niskoj temperaturi. Smjernica je da se muzgavci kuhaju jedan sat po kilogramu i da se lagano krčkaju, a mogu se i sporo pirjati na srednjoj temperaturi u pećnici. 

Iako ih je naša čitateljica pripremila s krumpirom na salatu, muzgavce možete pripremiti na roštilju ili ih ispeći u pećnici ili ispod peke. Najbolje ih je marinirati u mješavini maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka, origana i soli, a možete ih iskoristiti i za pripremu brudeta, gulaša ili ragua.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.