Počela je sezona gljiva: Na ove stvari treba paziti kada ih imate kod kuće

Foto: Shutterstock

NAPOKON je stigla sezona gljiva, a za sve one koji ih rado koriste u jelima sastavili smo listu svega onoga na što je dobro obratiti pozornost - od odabira pri kupnji ili branju do pohrane i kuhanja. 

Čistite ih vlažnom krpom ili četkicom

Uvijek birajte svježe gljive bez tamnih mrlja ili sluzavih površina, a ako berete divlje gljive, budite oprezni jer mnoge vrste mogu biti toksične. Uvijek se posavjetujte s nekim tko je stručan u identifikaciji gljiva. Izbjegavajte branje oštećenih gljiva jer mogu brzo propasti i uzrokovati trovanje.

Kratko ih isperite pod hladnom vodom kako biste uklonili prljavštinu, ali ih nikada nemojte močiti (stavljati u posudu s vodom) jer će ju upiti i izgubiti okus i teksturu. Koristite vlažnu krpu ili četkicu kojom ćete ukloniti zemlju ili druge nečistoće, a nakon toga odrežite tvrđe i oštećene dijelove stabljike. 

Čuvajte ih u papirnatim vrećicama

Čuvajte ih u hladnjaku u papirnatim ili platnenim vrećicama. Plastiku pokušajte izbjegavati jer zadržava vlagu i može pospješiti truljenje gljiva. Svježe gljive obično traju 3-7 dana u hladnjaku, ovisno o vrsti. Svakako ih redovito provjeravajte kako biste uočili znakove kvarenja - tamne mrlje, sluzavu ili ljepljivu površinu, oštećenja ili napukline, kiseo miris, mekoću, promjenu boje. 

Kuhajte ih na visokoj temperaturi, a izbjegavajte prekuhavanje

Uvijek pazite da su gljive dovoljno kuhane i da ih obrađujete na visokoj temperaturi, posebno ako uz njih pripremate i meso. Prekuhavanje, pak, može uzrokovati gubitak teksture i hranjivih sastojaka gljive, a idealno kuhane bi trebale biti meke, ali i dalje imati čvrstu teksturu - ne smiju biti gnjecave ili da se raspadaju. Evo i nekih recepata za jela s gljivama koja najradije spremamo: šumski rižoto, krem juha od vrganja, vrganji sa širokim rezancima

Ostatke čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku 

Važno je da ostatke pripremljenih gljiva uvijek pohranite u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku te da ih nastojite potrošiti tijekom nekoliko dana. Kod ponovnog zagrijavanja zagrijte ih na dovoljno visoku temperaturu kako bi se spriječila mogućnost rasta bakterija. 

Prije zamrzavanja - blanširanje

Prije zamrzavanja gljive temeljito očistite, a najbolje ih je blanširati ili skuhati, pa onda zamrznuti. Na ovaj ćete im način sačuvati teksturu i okus - blanširajte ih tako da ih stavite u kipuću vodu na 2-5 minuta, zatim ih prebacite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Nakon blanširanja ostavite gljive da se ohlade, a prije pakiranja ih dobro ocijedite. 

Zamotajte ih u hermetički zatvorene plastične vrećice ili spremnike, a pazite da iz njih ispustite sav zrak. Savjetujemo i da svaku vrećicu spljoštite jer će se u plosnatom obliku brže odmrznuti, nego u obliku kugle. Označite vrećice datumom zamrzavanja kako biste znali koliko su dugo u zamrzivaču, a zamrznute mogu potrajati čak 8-12 mjeseci. 

Zamrznute gljive koristite izravno, bez odmrzavanja

Najbolje ih je koristiti izravno iz zamrzivača, bez odmrzavanja, posebno ako ih pripremate u juhi, varivu ili umacima. Nikada ih nemojte više puta zamrzavati jer će tako gljive izgubiti kvalitetu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.