Voljeli ste bakine mlince? Znamo kako kod kuće dobiti baš takve

Foto: Shutterstock

MLINCI su jedno od najpoznatijih i omiljenih jela u našoj domaćoj kuhinji, a neki dan smo i pisali o tome kako su zagorski mlinci proizvod zaštićenog imena na razini Europske unije. Iako se u današnje vrijeme najčešće kupuju oni već gotovi, među kojima su mnogi visoko kvalitetni i rađeni s jajima - pripremiti ih kod kuće od nule i nije toliko teško.

Mlinci su zapravo jednostavno tijesto od brašna, vode, soli i jajeta. Tijesto se razvalja u jako tanke kore koje se potom suše ili blago peku - ovisno o regiji u kojoj se pripremaju.

Peć na drva za najbolje rezultate

Ako još pamtite one bakine - takve ćete najlakše dobiti ako imate peć na drva koja vas grije tijekom zime jer će mlincima dati specifičan dimljeni okus i posebnu teksturu. Možete ih peći i na ploči na kojoj inače kuhate - ploča mora biti čista, a kore stavite na nju kada se dovoljno ugrije. Pečenje traje od nekoliko sekundi do minute.

Naravno, mogu se peći i u običnoj kućnoj pećnici - zagrijte pećnicu, izvadite sve rešetke iz nje, a na dno stavite masni papir i na njega položite mlince. Zatvorite, pa za pola minute otvorite, provjerite mlince, okrenite ih i zatvorite. Obratite pažnju na masni papir koji je potrebno promijeniti nakon svake ture jer brzo izgori.

Potrebni sastojci

Evo što će vam sve biti potrebno.

  • glatko brašno
  • sol
  • mlaka voda
  • jaja

Kako se pripremaju

Zamijesite glatko tijesto pa ga podijelite na 10 dijelova i svaki razvaljajte na veličinu 30 x 30 cm. Zagrijte pećnicu na visoku temperaturu, zajedno s limom za pečenje. Na vrući lim oprezno poslažite mlince (kore) i pecite ih nekoliko minuta. Mlinci trebaju biti svijetle boje s tamnim točkama. Kad su gotovi, stavite ih na krpu kako bi se hladili. Gotove mlince natrgajte na komade u veličini po želji, a kad ih poželite jesti, samo ih prelijte vrućom vodom i začinite masnoćom od pečenja.

Cijeli recept s detaljnim mjerama i uputama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.