Spasit će vas ako ste u gužvi: Recept za jedno tijesto za više vrsta suhih kolača

Foto: Shutterstock

ZA BLAGDANE smo svi u strci - pospremamo, kupujemo i zamatamo poklone, smišljamo što ćemo kuhati i koje ćemo kolače peći, a kako biste si barem malo uštedjeli na vremenu, dobra vijest je da postoji recept za tijesto od kojeg možete napraviti više vrsta suhih kolača.

>> 7 omiljenih kolača s korama koji nikad ne dosade, naći će se i na blagdanskom stolu

Bilo da želite napraviti linzere ili neke druge kolačiće s marmeladom, kokos ili vanilin kiflice, kuglice ili neke druge suhe kolače, sve to možete napraviti sa samo jednim tijestom od šest sastojaka, u koje još možete dodati i neke sastojke po želji, a recept za takvo tijesto donosimo u nastavku.

Potrebni sastojci

Za ovo tijesto trebat će vam samo šest sastojaka, a od njega kasnije možete napraviti razne suhe kolače. U tijesto po želji možete dodati i sastojke poput ruma, kokosa, oraha ili kakaa, a od osnovnih sastojaka će vam trebati:

  • maslac
  • jaja
  • šećer
  • prašak za pecivo
  • sol
  • oštro brašno.

Kako se priprema

Pomiješajte sve suhe sastojke pa prstima utrljajte maslac. Kada dobijete mrvičasto tijesto, dodajte jaja i umijesite glatko tijesto. Mijesite što je kraće moguće, samo dok se sastojci ne sjedine, a tijesto zatim zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. 

Oblikujte u kiflice, linzere, loptice ili koji oblik želite i pecite ovisno o veličini na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta. Ako radite linzere, tijesto spojite marmeladom, ako radite vanilin kiflice, u tijesto dodajte vanilin šećer, a možete dodati i orahe, kokos ili neke druge sastojke.

Recept s točnim mjerama pronađite ovdje, a ako vam je ponestalo inspiracije i ne znate koje kolače od ovog tijesta sve napraviti, ovdje smo izdvojili neke najpopularnije prhke kolačiće koji se svake godine nađu na blagdanskom stolu.

>> Radite li ih i vi? Jedni od najpopularnijih blagdanskih keksa, gotovi su u 20 minuta

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.