FRANCUSKA salata svima nam je asocijacija na blagdane - nezaobilazan je prilog na blagdanskom stolu, a popularna je i u mnogim drugim zemljama.
Francuska salata je skromnija verzija originalne ruske salate
Unatoč nazivu, ova salata nije izvorno francusko jelo. Njezini korijeni potječu iz ruske salate koja se pojavila u Moskvi u 19. stoljeću. Originalnu verziju osmislio je belgijski kuhar Lucien Olivier, koji je radio u luksuznom moskovskom restoranu Hermitage. Taj recept poznat je kao salata Olivier.
Ruska salata obično sadrži egzotične sastojke poput kavijara, jastoga, kapara i dimljenog mesa, dok je francuska salata njena skromnija verzija, prilagođena srednjoeuropskim okusima. Dodaje se povrće poput graška, mrkve i krumpira, uz majonezu.
Majoneza je ključni sastojak salate, a kako ima francuske korijene, može se pretpostaviti da je to razlog njezinog imena. U originalnoj ruskoj verziji koristila se luksuzna kućna majoneza napravljena s maslinovim uljem, dok danas koristimo industrijsku majonezu.
Budući da je salata rasprostranjena, ne čudi da ima i svoje regionalne varijacije. U Hrvatskoj i Srbiji to je klasična salata s graškom, mrkvom, krumpirom, kiselim krastavcima i majonezom. Slovenci često dodaju jabuke za slatko-kiselu notu, a u Italiji se dodaju slani inćuni ili kapare. Salata ima svoju verziju i u Španjolskoj (ensaladilla rusa), a ona obično uključuje tunu, masline i kuhano jaje.
Potrebni sastojci za rusku salatu
Za rusku salatu se u Rusiji kaže da “bez nje nema Nove godine”. Evo što se sve koristi za pripremu jednostavnije verzije:
- šunka
- krumpir
- mrkva
- grašak
- kiseli krastavci
- tvrdo kuhana jaja
- majoneza
- kiselo vrhnje
- sol i papar
- senf
Kako se priprema
Skuhajte povrće, pa krumpir i mrkvu narežite na sitne kockice. Grašak skuhajte zasebno (ako ne koristite već gotovu mješavinu za francusku salatu). Šunku narežite na sitne kockice, kao i kisele krastavce i tvrdo kuhana jaja. U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir, mrkvu, grašak, šunku, kisele krastavce i jaja. Dodajte majonezu i po želji kiselo vrhnje. Umiješajte senf ako želite dodatnu aromu te posolite i popaprite po ukusu. Salatu ohladite prije konzumacije.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.