Je li prerano za blagdanske kolačiće? Mi mislimo da nije, a s ovima otvaramo sezonu

Foto: Lidija Vulić-Ćurić

KADA JE društveno prihvatljivo početi pričati o božićnim blagdanima i kolačima koje planiramo peći? Budući da se Advent bliži, rekli bismo da je sada pravo vrijeme za to, a nedavno smo pronašli odlične keksiće koje ćemo ovih blagdana sigurno raditi.

Riječ je o Frankfurter keksićima spojenima s otopljenom bijelom čokoladom u vrhnju i punjenima džemom, a autorica ovog recepta je naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić. Ona ga je, kao i uvijek, podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

O kakvim je keksićima riječ?

Frankfurter keksići poznatiji su i kao Frankfurter Kranz, odnosno frankfurtski vijenac, a ime su dobili jer oblikom podsjećaju na vijenac. Karakteristični su po tome što ih se posipa grubo mljevenim lješnjacima ili krokantom, spaja ih se bijelom čokoladom otopljenom u slatkom vrhnju, a zatim ih se puni džemom, slično kao i Linzere.

Potrebni sastojci

Ovi keksići uopće nisu komplicirani za napraviti - baza je klasično tijesto kakvo ste sigurno već sto puta radili, a puniti ih možete džemom po vlastitom izboru. Trebat će vam:

  • maslac
  • vanilin šećer
  • šećer u prahu
  • jaje
  • bjelanjak
  • glatko i oštro brašno
  • mljeveni lješnjaci
  • bijela čokolada
  • vrhnje za šlag
  • džem.

Kako ih pripremiti

Prvo zamijesite prhko tijesto pa ga ostavite u hladnjaku na sat vremena. Tijesto razvaljajte, izrežite uz pomoć modlica, a na pola keksića napravite rupice na sredini. Keksiće s rupicama premažite bjelanjkom i pospite krupno mljevenim lješnjacima.

Keksiće pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, otprilike 12 minuta. Bijelu čokoladu i vrhnje za šlag otopite na pari pa tom smjesom spajajte keksiće, koje ste napunili džemom po izboru.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.