Jeste li čuli za francusku tortu operu i kakve veze ima s operom? Imamo odgovor

Foto: Shutterstock

TORTA OPERA francuska je slastica kreirana 1960. godine koja mami mirisom kave, a pretpostavlja se da ju je prvi napravio vrhunski francuski slastičar Gaston Lenôtre. Napravljena je od slojeva biskvita od badema natopljenog sirupom od kave, slojeva ganachea i kreme od maslaca i kave te prekrivena čokoladnom glazurom, a tradicionalno se i na čokoladnu glazuru ispiše riječ "opera".

Torta nosi ime opera jer njezini slojevi, kojih je ukupno osam, nalikuju razinama operne kuće, a upravo se zato ova torta može naručiti u više opernih kuća diljem svijeta. Tako se, recimo, u njujorškoj Metropolitan Operi rezerviraju stolovi kako bi se pojeo komad ove ukusne torte.

Potrebni sastojci

S obzirom na to da je riječ o torti koja ima osam slojeva, njezina priprema nije najjednostavnija i zahtijeva nešto uloženog truda i vremena, a i lista potrebnih sastojaka je dugačka. Trebat će vam:

  • jaja
  • šećer
  • šećer u prahu
  • mljeveni bademi
  • glatko brašno
  • maslac
  • sol
  • instant kava
  • čokolada za kuhanje
  • slatko vrhnje
  • hrskavi vafl 
  • ulje.

Kako ju napraviti

Prvo ćete napraviti biskvit od badema u koji idu bjelanjci, sol, šećer, šećer u prahu, mljeveni bademi i brašno, a na kraju i cijela jaja i maslac. Biskvit ispecite pa prerežite na tri trake po široj strani lima za pečenje, a zatim napravite sirup od kave, vode, šećera i instant kave.

@recipebysossy Eggless Opera Cake Recipe🍰😍 Eggless almond sponge 270g yogurt 100g castor sugar 1/2 tsp baking soda 1 tsp baking powder Pinch of salt 100g oil 150g all purpose flour/maida 30g almond meal Few drops almond extract Coffee syrup 1/2 cup water 1.5 tbsp instant coffee 2 tbsp sugar Coffee buttercream 100g unsalted butter, room temp 1 tbsp ghee, room temp 80g condensed milk, chilled 2 tsp instant coffee Chocolate ganache 50g Amul Fresh cream/25% fat 40g dark chocolate, chopped Chocolate Glaze 100g dark chocolate, chopped 15g oil Eggless almond sponge Preheat the oven to 180C. Whisk together yogurt and sugar until smooth, then whisk in baking powder, baking soda and salt. Stand for 5 minutes. Whisk in oil followed by almond meal and almond extract. Sift over the plain flour then whisk it in. Divide between two 6” square tins. Bake for 30 minutes. Cool completely, then trim the tops and slice each into 2, total 4 slices. {I'm using only 3 slices in my Opera Cake} Coffee syrup Mix all the ingredients in a pan and simmer until sugar melts. Cool. Coffee buttercream With a hand beater, beat the butter until soft and silky then beat in the ghee. Beat in the coffee powder and condensed milk until smooth and satiny. Chocolate ganache Heat the cream and pour over the chocolate. Rest for 10-15 minutes until the chocolate melts. Stir until smooth. Reserve 1-2 tbsp for the writing on top. Chocolate glaze Place the chocolate and oil in a DRY glass bowl. Place over a pan of simmering water until the chocolate melts. Whisk and cool to pourable consistency. Assemble - Place a layer of cake on a flat platter and moisten with coffee syrup. Add half the coffee buttercream and top with the second layer. Moisten the layer and top with the chocolate ganache. Top with the thirst layer, moisten and top with the remaining buttercream. Place in the freezer for about an hour. Remove and pour over the chocolate glaze. Return to the freezer for about 15-20 minutes, until the glaze has set. Trim the edges and slice. #operacake #cake #cakesoftiktok #pastry #pastrychef #frenchpastry #yummy #dessert #homemadefood #caketok #cakedecorating ♬ original sound - recipebysossy

Napravite čokoladni sloj od hrskavog vafla koji ste lagano usitnili u blenderu i otopljene čokolade pa ga nanesite na jednu traku biskvita i stavite u hladnjak. Dok se hladi, napravite čokoladnu kremu od čokolade i slatkog vrhnja i također ju ohladite.

Zatim slijedi priprema kreme od kave, u koju idu žumanjci, šećer i skuhana instant kava. Žumanjke i šećer kuhajte na pari uz miješanje, a na kraju toj smjesi dodajete skuhanu instant kavu, a zatim i mikserom izrađeni maslac.

Na kraju slažete tortu - prvo ide biskvit s hrskavim čokoladnim slojem. Hrskavi sloj neka bude s donje strane, a gornju površinu biskvita lagano poprskajte sirupom od kave. Na biskvit zatim nanesite polovicu kreme od kave i poklopite drugim biskvitom. I taj biskvit poprskajte sirupom od kave pa na njega nanesite čokoladnu ganache kremu. Na ganache stavite treći biskvit te ga poprskajte preostalim sirupom od kave, a zatim nanesite i drugi dio kreme.

Tortu ohladite i idući dan nanesite glazuru, a cijeli recept s točnim mjerama i detaljnim postupkom pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.