Jednostavna bundevara po receptu naše čitateljice savršeno ide uz salatu od rajčica

Foto: Persona Nongata

UZ TRADICIONALNU zagorsku bučnicu, u regiji se vrlo rado jede i bundevara. Riječ je o piti od vučenog tijesta čije je punjenje vrlo jednostavno - bundeva ili tikvica se nasjecka na sitne kockice (kao, primjerice, za krumpirušu), pa posoli i popapri i umota u tijesto. Nema sira, jaja ni ičega sličnog. Recept za jedan ogledni primjerak bundevare našli smo u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Odlična je uz salatu

"Ovo je bundevara. To je prava ljetna pita koja traži da se dobro pokajmači. I to nije sve, hoće ona i dobru salatu. Najbolje od paradajza. Ako vam do sada nije uspijevalo da sami razvučete tijesto, uz ovaj mali vodič koji sam vam pripremila sigurna sam da hoće. Vaše je samo da odlučite koji nadjev ćete staviti u nju", napisala je naša čitateljica koja se krije iza nadimka Persona Nongata.

Za bazično vučeno tijesto potrebno vam je 400 g glatkog brašna, oko 260 ml mlake vode, 1 čajna žličica soli i ulje po potrebi.

Prvo od gore navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Ostavite malo nauljeno da odmori barem 10 minuta. Za to vrijeme nasjeckajte bundevu na kockice, posolite i popaprite. Tijesto se odmorilo pa ga najprije razvaljajte valjkom, pa onda nauljite i razvlačite oprezno. Neka bude što tanje. Znate kako se kaže - morate moći čitati novine kroz njega.

Sada na jedan kraj stavite sjeckanu bundevu i zarolajte pa premjestite u nauljen lim za pečenje. Pecite na 200 stupnjeva 35 do 45 minuta. Na kraju prelijte kajmakom ili kiselim vrhnjem.

>> Recept: Bundevara

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.