NAIĐETE li na super ponudu na tržnici, kao što smo mi neki dan na zagrebačkom Dolcu, gdje je glavica cvjetače bila po 1.50 eura, obavezno je kupite jer cvjetača, a neki je znaju i pod nazivom karfiol, može postati savršenstvo, samo si dajte malo truda.
Mi uvijek rado prolistamo TikTok jer je zaista nepresušan izvor ideja, a recepte s nekima omraženim povrćem poput cvjetače uvijek pogledamo kod veganskih influencera jer oni znaju kako povrće koje možda i ne vole pripremiti na način da bude slasno i najfinije ikad.
Tako smo sada naišli na video naše najdraže Maye Leinenbach (profil @fitgreenmind) koja je pripremila tzv. "popcorn" cvjetaču - prilog koji inače ide uz piletinu i riječ je o popularnom mesnom zalogaju. No, ovdje u veganskoj varijanti, s cvjetačom.
@fitgreenmind Cauliflower: one of the best veggies 😎#veganrecipes #veganfood #cauliflower #cauliflowerwings #fyp ♬ Originalton - Maya Leinenbach
Nije komplicirano
Prvo cvjetaču narežite na manje cvjetove pa operite ako ima nekih nečistoća i dobro osušite kuhinjskom krpom ili ubrusima. Zatim ubacite u mješavinu brašna, vode i soli, i to od oka - neka bude nešto rjeđa od smjese koju inače pripremate za palačinke.
Ta će mješavina poslužiti kao svojevrsno ljepilo za mrvice, što je i ujedno sljedeći korak - iz ove smjese cvjetove cvjetače ubacujete u krušne mrvice, obične ili panko, ovisi koje su vam draže i koje imate pri ruci.
Zatim cvjetove rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje i popecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne postanu hrskavi. Sada se bacamo na onaj slasniji dio, a to je umak kojim ćete obložiti komadiće hrskave cvjetače.
Popržite sjeckani češnjak na malo ulja pa dodajte čili pastu (ili koncentrat rajčice ako ne želite ljutu verziju jela), kečap, ocat i agavin sirup te malo vode da dobijete željenu gustoću. Umiješajte u umak pečenu cvjetaču tako da se izvana obloži i to je cijela mudrost.
>> Uživo sa zagrebačkih tržnica: Pogledajte kako se kreću cijene voća i povrća