Znate li što su sarajčice? Podsjećaju na baklave, a razlikuju se u jednoj stvari

Foto: Slađana Minić Ex Bogojević

VEĆ STE čuli za baklave, no jeste li čuli za sarajčice? Ovi mali, orijentalni slatkiši izgledom podsjećaju na baklavu - prave se od istih kora i jednako su hrskave izvana, a sočne iznutra samo što se, za razliku od baklava, rolaju. Osim toga, nevjerojatno su slatke i sočne zahvaljujući agdi, slatkoj vodi kojom se nakon pečenja zaliju (baš kao i baklave), no nadjev im je nešto drugačiji.

I u sarajčice idu mljeveni orasi, a osim njih dodaju se i šećer, pšenični griz, grožđice i prašak za pecivo, a recept za ovu slasticu podijelila je naša čitateljica Slađana Minić Ex Bogojević u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Potrebni sastojci

Za njihovu pripremu trebat će vam:

  • mljeveni orasi
  • šećer
  • pšenični griz
  • grožđice
  • prašak za pecivo
  • voda
  • vanilin šećer
  • limun
  • kore za baklavu.

Kako ih pripremiti

Od oraha, šećera, pšeničnog griza, grožđica i praška za pecivo napravite nadjev. Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta). Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.

Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem. Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene. Napravite agdu, ohladite ju pa njome zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.