AKO ste i vi među onima koji se od rane jeseni pitaju je li prerano za buncek, napokon je došlo vaše (i naše) vrijeme. Buncek je jedan od omiljenih zimskih klasika - jedemo ga kao glavno jelo uz zelje i krumpir, ali ga rado koristimo i u varivima.
Radi se o svinjskoj potkoljenici, ukusnom i sočnom komadu mesa koji je potrebno dugo kuhati kako bi omekšao. Ali, obožavatelji znaju da je ovaj komad mesa vrijedan uloženog vremena - rijetko što daje tako bogat, dimljen okus i miris jelu.
Vrijedi podsjetiti kako sušeni buncek ima dimljen okus sličan slanini, ali za razliku od nje sadrži manje masnoće i više kolagena. Uz to, buncek je često jeftinija opcija, a jela s buncekom su manje masna. U nastavku pogledajte naše favorite za jela u kojima ga najradije jedemo i inspirirajte se za naredne dane.
1. Sušena svinjska koljenica (buncek) s kiselim kupusom
Klasični recept za buncek sa zeljem i krumpirom, ali ovaj put je obogaćen povrćem. Jelo idealno i za tjedan, koje je najbolje skuhati u većoj količini. Detalje pronađite ovdje.
2. Varivo od leće i bunceka
Grahorice su odlična namirnica za zimska jela, a osim graha, možete koristiti i leću. U kombinaciji s buncekom dobit ćete bogato, zasitno, a zdravo jelo. Evo recepta.
3. Juha od graška s buncekom
Ova gusta juha okrijepit će vas na hladnije dane. Priprema se tako da se prvo skuha buncek, pa se u vodi u kojoj se kuhao kuha grašak. Još jedno jelo koje možete skuhati početkom tjedna i jesti ga više dana. Recept se nalazi ovdje.
4. Kuhana dimljena svinjska koljenica s umakom od hrena i restanim krumpirom sa špekom
Iako se buncek najčešće jede s kiselim kupusom i krumpirom, ovaj recept je mali odmak od tradicije. Krumpir se preprži na špeku, a na kraju se priprema umak od vrhnja i hrena koji savršeno upotpunjuje jelo. Recept se nalazi ovdje.