JEDAN OD najvećih klasika za nedjeljni ručak svakako je zagrebački odrezak, neizostavno jelo svake zagrebačke kuhinje i brojnih restorana. Riječ je o pohanom telećem odresku punjenom šunkom i sirom, koji je nakon pohanja hrskav izvana, a sočan iznutra, upravo zahvaljujući ukusnoj šunki i siru koji se rastapa.
Ovo jelo svoje korijene vuče još iz davne povijesti, a mnoge zemlje imaju neku svoju verziju ovog odreska. Tako je, primjerice, u Srbiji nacionalni specijalitet Karađorđeva šnicla, punjeni lungić koji su svojedobno prvo punili kajmakom, a danas šunkom i sirom, a tu je i Cordon Bleu, za koji Švicarci tvrde da je njihov izum.
Kako napraviti najbolji zagrebački?
Za zagrebački odrezak prvo vam trebaju najsočniji dijelovi teletine, no danas se zagrebački može pripremati i od drugog mesa - svinjetine, puretine ili piletine. Ipak, ako želite biti vjerni autentičnom receptu, koristite teletinu, i to što kvalitetnije meso.
Osim mesa, važno je odabrati i svježe i kvalitetne sastojke za punjenje - sir mora biti topljiv (primjerice, gauda ili trapist), a od šunke je najbolje koristiti onu u ovitku ili kuhanu. Paniranje treba biti ravnomjerno, a odrezak dobro pričvršćen čačkalicama, kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.
Potrebni sastojci
Ako za ručak želite pripremati tradicionalan zagrebački odrezak, bit će vam potrebni:
- teleći odresci
- kuhana šunka
- sir
- sol i papar po ukusu
- brašno
- jaja
- krušne mrvice
- ulje za prženje.
Kako se priprema
Odreske je prvo potrebno dobro istući. Uz pomoć glatke strane bata za meso i plastične folije ili vrećice, istucite meso te ga posolite i popaprite po ukusu. Na svaku polovicu odreska stavite krišku kuhane šunke, a na nju krišku sira. Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak te na nju krišku sira.
Odrezak preklopite, a rubove dobro pritisnite prstima i po potrebi pričvrstite čačkalicama. U tri odvojene posude stavite brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Svaki odrezak s obje strane prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u krušne mrvice.
U većoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite odreske sa svake strane po nekoliko minuta ili dok korica ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskava. Pečeno meso izvadite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće. Poslužite s kriškom limuna, rizi-bizijem ili pomfritom i salatom po želji.
Cijeli recept s točnim mjerama za četiri osobe pronađite ovdje.