AJNGEMAHTEC ili ujušak hranjiva je pileća juha koja se tradicionalno priprema u sjevernoj Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu i okolici i ima status kućnog lijeka za baš sve - od prehlade do mamurluka. Često se poslužuje na početku nedjeljnog obiteljskog ručka i svako domaćinstvo ima svoj recept za ovu juhu koju u jesenskim i zimskim mjesecima obavezno uvrštavamo u jelovnik.
Na raznim stranicama s receptima i u tekstovima o hrani navodi se kako hrvatski naziv ajngemahtec dolazi od njemačke riječi koja bi se otprilike mogla prevesti kao "sve u jednom", a riječ je o jednostavnoj, ali bogatoj pilećoj juhi s puno povrća i noklicama koje se tradicionalno rade od griza.
Potrebni sastojci
U ajngemahtec kasnije možete ukuhati klasične noklice ili griz noklice (ovaj starinski recept za noklice najdraži nam je), a za samu juhu će vam biti potrebni:
- piletina za juhu (krilca, nogice, želuci, srca, hrbat)
- pileća prsa
- mrkve
- luk
- grašak
- korijen peršina
- korijen celera
- cvjetača
- sol i papar po ukusu
- ulje.
Kako se priprema
U juhu neki dodaju i krumpir narezan na kockice, netko dodaje i češnjak, netko i korabu, no nama se recept u nastavku pokazao najboljim. Ako slijedite ovaj recept, prvo ćete piletinu narezati na manje komade, a luk i korjenasto povrće ćete očistiti i narezati.
Zagrijte veći lonac i dodajte ulje. Na ulju dinstajte sitno nasjeckani luk oko 5 minuta. Ubacite piletinu te je pržite sve dok ne pobijeli ravnomjerno. Dodajte mrkvu, peršin, celer i stabljike cvjetače. Dinstajte par minuta te ulijte 1.5 l vode. Posolite i popaprite po ukusu. Kuhajte na srednje jakoj vatri do vrenja.
Kad zavre, smanjite vatru i lagano kuhajte u otklopljenom loncu 45 minuta. Nakon 45 minuta dodajte cvjetove cvjetače i grašak te nastavite kuhati još 20 minuta. Za to vrijeme umutite noklice. Noklice se u juhi kuhaju oko 5 minuta, a nakon toga juhu maknite s vatre i poslužite uz dodatak nasjeckanog peršina.
Cijeli recept pronađite ovdje.