Stigla je sezona ajngemahteca, imamo recept po kojemu su ga radile naše bake

Foto: Shutterstock

AJNGEMAHTEC ili ujušak hranjiva je pileća juha koja se tradicionalno priprema u sjevernoj Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu i okolici i ima status kućnog lijeka za baš sve - od prehlade do mamurluka. Često se poslužuje na početku nedjeljnog obiteljskog ručka i svako domaćinstvo ima svoj recept za ovu juhu koju u jesenskim i zimskim mjesecima obavezno uvrštavamo u jelovnik.

Na raznim stranicama s receptima i u tekstovima o hrani navodi se kako hrvatski naziv ajngemahtec dolazi od njemačke riječi koja bi se otprilike mogla prevesti kao "sve u jednom", a riječ je o jednostavnoj, ali bogatoj pilećoj juhi s puno povrća i noklicama koje se tradicionalno rade od griza.

Potrebni sastojci

U ajngemahtec kasnije možete ukuhati klasične noklice ili griz noklice (ovaj starinski recept za noklice najdraži nam je), a za samu juhu će vam biti potrebni:

  • piletina za juhu (krilca, nogice, želuci, srca, hrbat)
  • pileća prsa
  • mrkve
  • luk
  • grašak
  • korijen peršina
  • korijen celera
  • cvjetača
  • sol i papar po ukusu
  • ulje.

Kako se priprema

U juhu neki dodaju i krumpir narezan na kockice, netko dodaje i češnjak, netko i korabu, no nama se recept u nastavku pokazao najboljim. Ako slijedite ovaj recept, prvo ćete piletinu narezati na manje komade, a luk i korjenasto povrće ćete očistiti i narezati.

Zagrijte veći lonac i dodajte ulje. Na ulju dinstajte sitno nasjeckani luk oko 5 minuta. Ubacite piletinu te je pržite sve dok ne pobijeli ravnomjerno. Dodajte mrkvu, peršin, celer i stabljike cvjetače. Dinstajte par minuta te ulijte 1.5 l vode. Posolite i popaprite po ukusu. Kuhajte na srednje jakoj vatri do vrenja. 

Kad zavre, smanjite vatru i lagano kuhajte u otklopljenom loncu 45 minuta. Nakon 45 minuta dodajte cvjetove cvjetače i grašak te nastavite kuhati još 20 minuta. Za to vrijeme umutite noklice. Noklice se u juhi kuhaju oko 5 minuta, a nakon toga juhu maknite s vatre i poslužite uz dodatak nasjeckanog peršina.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.