ZNAMO jedno jelo koje će vam ugrijati tijelo i dušu, a jednostavno se priprema i idealno je za dane kad nemate ideje što biste kuhali. Pileći paprikaš - tradicionalno mađarsko jelo koje se tijekom vremena proširilo na okolne zemlje, pa se tako udomaćio i kod nas.
Kuhao se na kotlu, zajedno s pilećim kostima
Tradicionalno se priprema od komada piletine, najčešće bataka i zabataka, a osnovu umaka čine luk, češnjak, paprika i rajčica. Oduvijek su se koristili osnovni sastojci, a jelo je i nastalo u skromnijim domaćinstvima. Obično se kuhao na otvorenom plamenu, u kotlu koji mu je omogućavao sporije, ravnomjerno kuhanje, koje je izvlačilo bogatstvo okusa.
Budući da ulje nije uvijek bilo dostupno, koristila se svinjska mast, koja je dala punoću okusa. Koristili su se svi dijelovi piletine s kostima, što je dodatno obogaćivalo okus - kosti su tijekom kuhanja puštale kolagen, koji je činio umak gušćim i punijim.
Glavni začin bila je mljevena paprika (slatka ili ljuta), koje jelu daje karakterističnu boju i aromu. Danas neki dodaju malo vrhnja na kraju kuhanja kako bi dobili dodatnu kremoznost i izbalansirali okuse.
Potrebni sastojci
Za ovo brzo jelo pripremite:
- suncokretovo ulje
- glatko brašno
- crveni luk
- pileće meso (file, krilca, bataci)
- slatku crvenu papriku
- pasiranu račicu
- krumpir
- sol, papar
Kako ga pripremiti
Na ulju pripremite zapršku pa dodajte sitno sjeckani luk, pileća krilca i file narezan na komade kako bi se brže skuhao. Meso zapržite sa svih strana pa dodajte rajčicu, vodu i papriku. Posolite i popaprite i kuhajte. Dodajte krumpir narezan na kocke pa kuhajte dok ne omekša. Servirajte toplo.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.