PRAVO je vrijeme za uživanje u sezonskim namirnicama, a jabuke su u ovo doba godine najsočnije i najukusnije. Osim za kolače, mogu se koristiti i na neke druge načine, a danas smo inspirirani jednim starinskim receptom.
Kako su nastale
Jabuke u karameli poslastica su koja je bila posebno popularna početkom 20. stoljeća u SAD-u. Tradicionalno su povezane s jesenskom sezonom i praznicima poput Noći vještica ili Dana zahvalnosti, a poznate su kao "caramel apples" ili "toffee apples".
Pojavile su se 1908. godine kada je američki proizvođač slatkiša William W. Kolb slučajno izmislio ovu poslasticu. Eksperimentirao je s crvenim slatkim premazom za blagdane, obložio je njime jabuke i stavio ih u izlog svog dućana. Jabuke su brzo postale hit, a proširile su se po cijeloj zemlji.
U Europi, posebno Velikoj Britaniji, toffee jabuke su postale popularne tijekom jesenskih festivala i sajmova. Premazivane su tvrdom šećernom glazurom koja se razlikuje od mekše karamele u američkoj verziji. Ovakve jabuke vizualno su primamljive, glazirane i sjajne površine, a dodatno se mogu ukrašavati različitim posipima.
@jemmaloi The easiest Toffee Apples with just 3 Ingredients! An Autumn staple, these toffee apples are super quick and easy to make . . . You can have them ready in just 15 minutes! You can also roll them in different toppings, such as nuts, mini marshmallows, sprinkles etc! And if you don’t have a sugar thermometer- no problem! Simply get a bowl of cold water and spoon a little toffee into the water and if it hardens it’s ready. If it’s still soft it’s not ready. Ingredients: 400g golden caster sugar 100g golden syrup 1 tbsp white wine vinegar You will also need 4-5 large apples and need to measure out 100ml of water and prepare any toppings if you decide to use them. For the sticks you can use wooden kebab skewers or order shorter ones like these from Amazon. Prepare the apples by placing them in a large bowl and pouring over boiling hot water. Remove quickly, drying them to make sure you have removed all the waxy coating that may stop the toffee from sticking. Insert a stick half way into each apple and place them on a baking tray lined with parchment. In a deep pan, pour in the sugar and water and warm over a medium heat until the sugar has dissolved and it’s thick and syrupy. Pour in the golden syrup and vinegar, and stir to combine. Turn the heat up slightly and let it bubble and boil until it reaches 150c (hard crack) Remove from the heat and quickly, but carefully, roll each apple in the toffee. Shake off any excess and dip the bottoms in any toppings if using. Stand upright on the baking tray and allow the toffee to set. It doesn’t take long at all! If the toffee sauce begins to thicken, simply put back on the heat until it loosens again. Let me know if you make these! #toffeeapple #fallfood #fallrecipes #autumnrecipes #homemade #homemadefood #candyapple #candyapples #fyp #foodtok #cosyseason #autumnfood #autumn #fypシ゚ #tiktokfood #easyrecipes #3ingredients ♬ The Pumpkin's Song (Menu Theme) - Oskar Schuster
Kako ih pripremiti kod kuće
Za kućnu pripremu trebat će vam sljedeći sastojci:
- Granny Smith jabuke
- drveni štapići za ražnjiće
- maslac
- smeđi šećer
- bijeli šećer
- voda
- slatko vrhnje
- ekstrakt vanilije
- nasjeckani lješnjaci, bademi, komadići čokolade - za posipanje
Kako se pripremaju
Zagrijte lonac s vodom, pa u kipuću vodu stavite jabuke. Kratko ih držite u vodi, pa ih izvadite i ocijedite i obrišite. Svaku nabodite na drveni štapić, pa pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
U lonac dodajte oba šećera, vodu, slatko vrhnje i maslac. Zagrijavajte uz miješanje, pa nastavite kuhati. Pred kraj, umiješajte ekstrakt vanilije. Svaku jabuku brzo umačite u karamelu, pa ih slažite na lim za pečenje. Dok je karamela još vruća, pospite ih posipom po želji.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.