TAČKE, tačkrle, taške, tačkrli... Razni su nazivi, a svi označavaju istu stvar - tradicionalno slavonsko jelo koje je obilježilo mnoga djetinjstva. Riječ je o "torbicama" (njem. die Tasche) od tijesta, punjenima ukusnim pekmezom od šljiva i posutima krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.
Neki ih pune pekmezom, neki makom, a neki orasima, neki tijesto prave od krumpira, a neki ne, no kakvo god bilo, ovo je jelo obavezno u mnogim kućanstvima diljem Hrvatske, posebno u Slavoniji. Na njega nas je podsjetila naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić, koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila fotografiju, a svi su je u komentarima tražili recept.
Potrebni sastojci
"Fantastično!", "Obožavam ih! Podsjećaju me na pokojnu baku koja mi ih je pravila. Vaše savršeno izgledaju", pišu joj u komentarima, a od sastojaka će vam za njih biti potrebno:
- glatko brašno
- oštro brašno
- voda
- jaje
- ulje
- sol
- džem od šljiva
- krušne mrvice
- slatko vrhnje
Kako ih napraviti
Sastojke za tijesto pomiješajte i umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji pola sata. Tijesto razvaljajte na tanko, na polovinu tijesta stavite džem i preklopite drugom polovinom.
Potisnite rubove tijesta pa izrežite tačkrle. Tačkrle kuhajte u posoljenoj vodi oko 12 minuta. Kuhane tačkrle stavite na popržene krušne mrvice i poslužite s vrhnjem u koje ste dodali malo šećera.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.