Najpoznatiji francuski desert često radimo kao kućni desert, a oduševio je sve

Foto: Shutterstock

FRANCUZI su poznati po brojnim delicijama, a iako se puno njih možda ne usuđujemo raditi kod kuće, souffléu nismo mogli odoljeti. Soufflé je poznati francuski desert prepoznatljiv po svojoj laganoj, prozračnoj teksturi i posluživanju u keramičkoj posudici. Ime mu potječe od francuske riječi "souffler" što znači "puhati" ili "napuhivati se" - što savršeno opisuje proces pečenja ovog deserta.

Impresivan desert koji se lako radi kod kuće

Desert se pojavio u 18. stoljeću, a pripisuje se Marie-Antoineu Carêmeu, poznatom francuskom kuharu koji je usavršio tehniku pripreme. S vremenom je postao simbol sofisticirane francuske kuhinje i jedan od najpoznatijih deserata.

Soufflé se obično poslužuje topao, neposredno nakon pečenja - moramo priznati da se desert prilično sporo hladi, dok se iz njega širi intenzivan miris čokolade - što nestrpljivim čokoljupcima može biti problem. Ipak, jednom kada ga probate i shvatite koliko se zapravo jednostavno priprema, ovo će postati vaš klasik koji ćete pripremati gostima i učiti njih koliko ga je lako napraviti.

Potrebni sastojci

Evo što je sve potrebno.

  • maslac
  • glatko brašno
  • hladno mlijeko
  • nasjeckana tamna čokolada
  • sol
  • ekstrakt vanilije
  • žumanjak
  • bjelanjak
  • šećer
  • kakao za dekoraciju
  • maslac za namastiti posudice
  • šećer za posudice

Kako se priprema

Namastite posudice maslacem, pospite ih s malo šećera pa zagrijte pećnicu. U manjem loncu rastopite maslac pa mu dodajte brašno i miješajte pjenjačom. Dodajte i mlijeko pa nastavite miješati dok se sve ne zgusne. Prelijte preko nasjeckane čokolade pa dodajte sol i vaniliju. Miješajte dok se čokolada ne rastopi pa, kad se smjesta kratko prohladi, umiješajte žumanjak. Miksajte i postepeno dodajte šećer, a u posebnoj posudi izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg.

Špatulom umiješajte trećinu snijega u smjesu s čokoladom, dodajte i ostatak i miješajte dok se sastojci ne povežu. Smjesu stavljajte žlicom u pripremljene posudice, ali ostavite nekoliko centimetara od vrha prostora kako bi se soufflé dizao u posudici. Pecite kratko, a kad je desert pečen, pospite ga kakaom.

Okušajte se i vi u ovoj jednostavnoj deliciji i isprobajte recept koji se nalazi ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.