AMERIKANAC Justus Reid već nekoliko godina živi na Balkanu, o čemu redovito snima videa i objavljuje ih na svojim društvenim mrežama. Tema njegovih uradaka nerijetko je i balkanska hrana, a sada se odlučio na jedan pomalo neuobičajen potez - isprobavanje hrane u balkanskim zatvorima.
Prvi zatvor (točnije, zatvorski restoran) koji je obišao je Zabela u Požarevcu, u Srbiji, jer je, kako kaže, čuo da je tamo najbolja hrana. U ovom restoranu rade zatvorenici, a iako jelovnik nije bio na engleskom, Justus se snašao i naručio nekoliko jela.
"Podsjeća me na američki roštilj"
"Kruh veći od moje glave", rekao je za lepinju koja je stigla prva, a prvo je probao vješalicu s povrćem i pomfritom. Jelo mu je bilo odlično, pa je nastavio s rebarcima, kajmakom, lukom i ploškama krumpira, za koje tvrdi da su najbolje koje je ikad probao.
@justus_reid How much do you think the bill was? #balkan #serbia #srbija ♬ original sound - Amerikanac
"Savršeno je, ovo me podsjeća na američki roštilj. Ovo bi bilo jako popularno u Americi", rekao je, a zatim probao šopsku salatu i Karađorđevu šniclu punjenu kajmakom.
"Hrskava je, pečena, ukusna. I onda kažu da je američka hrana nezdrava", rekao je dok je isprobavao ovu hranu, a nakon srpskog zatvora uputio se u Hrvatsku, točnije u Lepoglavu.
"Najčudnija stvar koju sam probao"
Na početku videa rekao je da ima zadatak pronaći najbolju zatvorsku hranu na Balkanu, a zatim je došao u restoran zatvora Lepoglava, gdje je prvo naručio lepinje i odrezak u umaku s kroketima. "Izgleda kao palačinka s mesom, nisam nikad vidio ništa slično", rekao je za ovaj odrezak.
Za to je jelo rekao da je najčudnija stvar koju je ikad probao, ali da jako dobra, a zatim je prvi put probao krokete, koje je nazvao malim krumpirovim štapićima. "Tek sam sada počeo živjeti", rekao je kad ih je probao.
@justus_reid How much do you think the bill was? #balkan #croatia #hrvatska ♬ original sound - Amerikanac
Sljedeći je na meniju bio Banov odrezak s ploškama krumpira, koji je, kako kaže, prepun mesa i čačkalica, a usporedio ga je s cordon bleuom. Svidio mu se i umak uz koji je poslužen, kao i krumpiri, a probao je i čašu vina koje također proizvode u zatvoru.
Zatim je na red stiglo jelo Veseli Zagorac, punjeni odrezak u umaku od gljiva s kroketima. I to jelo mu se svidjelo, a video je zaključio rečenicom: "Trebao bih češće posjećivati zatvore."