JEDNO od najpoznatijih i najomiljenijih jela švedske kuhinje upravo su okruglice, poznate i kao kottbullar. Iako su postale simbol Švedske, iz povijesti ovog jela lako se može zaključiti kako one ustvari i nisu isključivo "švedske".
Kako to obično biva i s nekim drugim poznatim jelima, i ovo se razvijalo pod utjecajem nekih drugih kulinarskih tradicija. Iako se mesne okruglice pripremaju u mnogim zemljama, smatra se kako originalno jelo zapravo potječe iz Turske. U Švedskoj su postale poznate u 18. i 19. stoljeću, kada je početak industrijalizacije donio promjene u prehrambenim navikama. U tom razdoblju mesne okruglice postale su popularne jer su bile ekonomski pristupačne i jednostavne za pripremu.
Šveđani priznali kako mesne okruglice uopće nisu njihove
U Turskoj su ovakve okruglice poznate kao kofte - mogu biti u obliku kuglica ili valjaka, a pripremaju se od janjetine ili govedine, sa začinima poput kumina, korijandera, luka i češnjaka. Kofte su vrlo slične švedskim okruglicama iako su puno začinjenije. Prema tome, švedske mesne okruglice zaista mogu biti inspirirane "originalom" i bliskoistočnim receptima.
Švedske kuglice su nešto blaža verzija prilagođena tom podneblju, a serviraju se s prilozima poput pire krumpira, lingonberry džema (slatko-kiselog džema od brusnica) i umakom od mesa.
Čak su se i sami Šveđani bavili ovim pitanjem, a 2018. su na službenom profilu Švedske na X-u (nekadašnjem Twitteru) objavili kako se švedske mesne okruglice zapravo temelje na receptu koji je kralj Karlo XII. donio u svoju domovinu s putovanja u Turskoj početkom 18. stoljeća, napisali su.
Potrebni sastojci
Kako god bilo i čije god bile - bit će naše kad ih pripremimo kod kuće. Evo što će vam sve biti potrebno.
Za mesne okruglice:
- krušne mrvice
- mlijeko
- mljevena junetina
- mljevena svinjetina
- jaje
- režanj češnjaka
- crveni luk
- nasjeckani svježi peršin
- suncokretovo ulje za prženje
- sol i papar
Za umak:
- maslac
- glatko brašno
- povrtni temeljac
- slatko vrhnje
- sojin umak
- Dijon senf
- sol (ako je nema u temeljcu)
Kako se pripremaju
U zdjeli pomiješajte krušne mrvice, mlijeko, jaje, češnjak, sol i papar. Kratko ostavite da krušne mrvice upiju mlijeko, pa dodajte crveni luk, junetinu, svinjetinu i peršin. Dobro izmiješajte i oblikujte okruglice. Kada imate kuglice, krenite ih pržiti u velikoj tavi dok ne dobiju boju.
Za kraj pripremite umak. U tavu u kojoj su se pekle okruglice ubacite maslac, pa dodajte glatko brašno i miješajte. Kad dobije zlatnožutu boju, ulijte temeljac i slatko vrhnje, pa dodajte senf i sojin umak. U umak dodajte mesne okruglice i još kratko prokuhajte. Servirajte uz pire krumpir.
Detaljan recept nalazi se ovdje.