Konobar u srpskoj pizzeriji je prekinuo našu prepirku. I oduševio me

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

Budući da pažljivo pratim europske i svjetske liste najboljih pizzerija, pažnju mi je privukla najnovija TOP 100 lista gastronomskog portala The Best Chef. Ovaj portal svake godine objavljuje listu naziva The Best Pizza/Top 100 na kojoj su u biti istaknuti pizza majstori i pizzerije u kojima trenutno rade.

Ovogodišnji je broj jedan legendarni Franco Pepe, a na listi su se našle i neke pizzerije koje sam posjetio i o kojima sam pisao ili sam ih spominjao u svojim kolumnama. Naravno, dvije su mi pizzerije sasvim očekivano dodatno privukle pozornost, zagrebački Franko's i novosadska Tramontana.

Obje sam pizzerije već posjetio, puno puta spomenuo u svojim kolumnama, a za novosadsku sam Tramontanu prije više od godinu dana napisao kako sam uvjeren da će se uskoro naći na europskim i svjetskim TOP listama. Kao netko tko jako dugo prati pizza scenu i piše o pizzerijama, osjetio sam potrebu ponovo posjetiti ove dvije pizzerije i posvetiti im izdvojene osvrte. Odlučio sam slobodnu nedjelju iskoristiti za odlazak u Novi Sad, a Franko's sam isplanirao posjetiti prilikom odlaska na zagrebački koncert Nicka Cavea.

Srećom, rezervirali smo stol na vrijeme

Odlazak u Tramontanu odradio sam strateški slično kao i posjet osječkom Bocconcinu pa sam u Novi Sad krenuo s prijateljima koji vole pizzu i ugodno su društvo. Naravno, to mi pruža priliku isprobati više pizza, a ujedno su mi korisni i njihovi dojmovi, s obzirom na to da sam ponekad uistinu pretjerano subjektivan, pogotovo kad naletim na dobru napoletanu.

U Novi Sad smo stigli malo iza podneva i odmah smo se zaputili u Tramontanu, pizzeriju koja je ove godine zauzela 94. mjesto na spomenutoj listi. Srećom, rezervirali smo stol na vrijeme s obzirom na to da je u pizzeriji vladala velika gužva, puno veća nego prilikom našeg prošlog posjeta.

Tramontana je pizzerija vrlo ugodnog ambijenta i pomalo perfekcionistički uređenog interijera. Pazilo se doslovno na svaki detalj, a s našeg se stola vidjela i prostrana prostorija za pripremu pizze kojom je dominirala velika peć. Iako smo se svi već unaprijed na neki način pripremili za narudžbu i tijekom puta izabrali pizze koje ćemo naručiti, zapelo je kod naručivanja moje pizze.

Odvažnost i eksperimentiranje s nadjevima

Ekipa me pokušala odgovoriti od namjere da naručim svoju omiljenu Mortadela e Pistachi pa mi je simpatični konobar, kako bi zaustavio našu prepirku, preporučio novu pizzu koju imaju u ponudi, ali još nije upisana u jelovnik.

Pizza se zove Jack Sparrow, a radi se o pizzi s carpacciom od hobotnice, peršinom u listu i umakom od manga. Uz nju smo naručili dvije Burratine i Nonna Margheritu. Dejan Parun, veliki entuzijast i iskusni pizza majstor svoju je pizzu doveo doslovno do savršenstva. Pizza u Tramontani svojim napuhanim i prozračnim rubom izgleda kao prava canotto pizza, a tijesto je odlične teksture, fino, ukusno i lagano.

Obično volim istaknuti jesu li kod pizze koju probam bolji nadjevi ili tijesto, ali nakon što sam isprobao sve pizze koje su nam poslužene, nisam se mogao odlučiti. Osim što su visoko kvalitetni, sastojci su jako dobro posloženi u nadjevima, a okusi su pažljivo izbalansirani.

Iako volim takozvane morske pizze, prvi sam puta probao pizzu s hobotnicom. Na početku mi se svakog zalogaja u ustima prvo pojavio okus pomalo slatkastog umaka od manga, a pri kraju bih zalogaja osjetio fine listiće mekane hobotnice. Jack Sparrow je pizza koja će sigurno biti jedna od najprodavanijih kad se i „službeno“ nađe na jelovniku. Dejan je pomalo hrabro odlučio eksperimentirati s nadjevima i već su mu u pripremi neke nove pizze neobičnih sastojaka i okusa.

Mislim da je upravo odvažnost i eksperimentiranje s nadjevima uz visoku kvalitetu pizze ono što je presudno za uvrštavanje Tramontane na TOP 100 listu gastronomskog portala The Best Chef. U ponudi se nalazi dvadesetak pizza podijeljenih u klasične i specijalne, a meni su osobno najdraže Mortadela e Pistachi, Burratina i Pumpkin Spice, pizza s kremom od bundeve i ndujom.

Cijene pizza kreću već od 6.40 eura

Cijene pizza kreću se od 760 dinara (6.40 eura) do 1.690 dinara (14.20 eura) koliko košta La fortezza, pizza s pestom od crnog tartufa. Margherita je 890 dinara (7.50 eura), a moja omiljena Mortadela e Pistacchi košta 1.590 dinara (13.40 eura). 

Iako Tramontana ima veliku i raznovrsnu vinsku kartu, mi smo ipak naručili odlično točeno craft pivo somborske pivovare Ravangrad.

Prvi dio zadatka sam odlaskom u Tramontanu i više nego uspješno odradio pa sam se iz Novog Sada vratio sit, zadovoljan i pun lijepih utisaka. 

A drugi dio zadatka i posjet Franko'su tek me čeka.

Nije mala stvar upisati se na svjetske i europske TOP liste, a ako vas put odvede u Novi Sad, možete se i sami uvjeriti zašto su se Dejan Parun i njegova Tramontana pojavili na TOP 100 listi gastronomskog portala The Best Chef.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.