Kralj Charles i supruga jedan kolač jedu tjednima, a mi ga pravimo za blagdane

Foto: Shutterstock

KOLAČ u kojemu ovih dana uživamo je prava blagdanska poslastica - običan biskvit sa suhim voćem, inače poznat i kao britanski voćni kolač (eng. fruitcake). Radi se o klasičnom, tradicionalnom britanskom specijalitetu kojem je osnova sočan biskvit, dok dodaci mogu varirati - ovisno o tome što volite ili imate kod kuće.

Kralj Charles i supruga Camilla jedu ga tjednima

On se može prilagođavati i ljetu i zimi - ljeti smo ga radili sa suhim marelicama (iako se mogu nabaviti tijekom cijele godine, nekako su nam bile bliže ljetu). U zimskoj verziji kombiniramo grožđice, kandirane agrume, a mogu se dodati i orašasti plodovi. Dugotrajnost mu daje kombinacija visokog sadržaja suhog voća, alkohola i šećera, koji djeluju kao prirodni konzervansi.

Kolač je iznimno dugotrajan - čak tjednima, pa i mjesecima. Važno ga je pravilno čuvati - na suhom i hladnom mjestu, umotanog u papir za pečenje ili krpu. Inače, radi se o omiljenom kolaču engleskog kralja Charlesa. Kralj je jednom prilikom izjavio kako on i supruga Camilla ovaj kolač jedu tjednima - dok ga ne pojedu.

Slastičarka Fiona Harris je prije nekoliko godina pripremala kraljevu rođendansku tortu, a sve je iznenadila izborom - kralj je želio da torta reflektira jednostavnost i njegovu ljubav prema selu. Tako je, u dogovoru s kraljem, odlučila pripremiti upravo ovaj kolač s voćem - ali u formi torte.

Potrebni sastojci

Za pripremu ovog kolača trebat će vam petnaestak minuta, dok pečenje traje dulje od sat vremena. Ali, isplati se jer ipak u njemu možete uživati tjednima.

Za kolač će vam trebati:

  • grožđice

  • suhe marelice

  • naranča, za koricu i sok

  • limun, za koricu i sok

  • maslac

  • jaja

  • glatko brašno

  • smeđi šećer

  • prašak za pecivo

  • mljeveni ili sitno narezani bademi

  • začini (cimet, muškatni oraščić i đumbir)

  • kandirane višanje

  • kandirane narančine i limunove korice

  • sol

Kako se priprema

Suho voće natopite u vodu pa ostavite da odstoji. Miksajte sastojke za tijesto dok ne dobijete glatku smjesu, a na kraju dodajte voće i sok citrusa u kojemu se voće natapalo, zajedno s kandiranim višnjama i koricama citrusa. Pripremite lim za pečenje kruha - obložite ga papirom za pečenje i u njega izlijte smjesu. Pecite kolač, a pred kraj pečenja prekrijte ga aluminijskom folijom. Ostavite ga da se ohladi, pa ga premažite džemom od marelice ili posujte sitnim kandiranim voćem. Ako ga pripremate za blagdane (kao mi) - možete ga prekriti fondanom, marcipanom ili običnom šećernom glazurom.

Detaljan recept za omiljenu kraljevsku slasticu pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.