Krpice sa zeljem: Za manje od 2 eura napravite ovaj fini hrvatski klasik

Foto: Shutterstock

KRPICE sa zeljem omiljeni su klasik i odličan prilog uz razna jela, a sjajan su izbor i kada ste u potrazi za nekim jeftinim jelom koje će nahraniti cijelu obitelj. Imamo recept koji će vas koštati manje od dva eura - evo što će vam sve trebati i kako ih pripremiti.

Za manje od dva eura

Za domaće krpice trebat će vam:

  • dva jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • sol

Od ostalih sastojaka potrebno je:

  • 700 g svježeg kupusa
  • 50 g nasjeckane slanine
  • jedna manja glavica luka
  • jedna žlica svinjske masti
  • malo soli, papra (koje nismo uračunali u konačnu cijenu)

Sveukupno, ovo će vas jelo koštati 1.58 eura, a ova je količina dovoljna za tri osobe.

Jaja koštaju 0.38 eura, a kilogram brašna je 0.62 eura pa ćete za 200 g izdvojiti 0.12 eura. Kilogram svježeg kupusa je 0.69 eura pa će vam za 700 g trebati 0.48 eura, slaninu smo našli po cijeni od 10.99 eura za kilogram, a 50 g je 0.54 eura, dok je kilogram luka 1.09 eura pa će vam za jednu glavicu od oko 50 g trebati 5 eurocenti. Svinjsku mast našli smo po cijeni od 2.92 eura za jedan kilogram, a budući da u jednoj žlici ima nešto manje od 5 g, to će vas koštati tek 1 eurocent. 

Recept za domaće krpice sa zeljem

Prvo ćete zamijesiti krpice - u posudi promiješajte brašno, dodajte malo soli, promiješajte pa dodajte razmućena jaja. Zamijesite glatko i tvrdo tijesto, prekrijte ga krpom i pustite da odstoji oko pola sata. Potom ga podijelite na tri dijela i svaki dio razvaljajte. Složite tijesto jedno na drugo, lagano svaki list pobrašnite da se ne lijepi pa oštrim nožem izrežite šire trake, a trake na kvadratiće, odnosno krpice.

Zatim propirjajte kupus koji ćete prvo očistiti od vanjskih listova, prerezati na pola, narezati na kockice, oprati i ocijediti. U dubokoj i širokoj tavi zagrijte mast, dodajte slaninu, a nakon par minuta i nasjeckani luk i sotirajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte narezani kupus i sotirajte dok malo ne omekša i lijepo se karamelizira i posolite po želji.

Dok se kupus pirja, u slanoj vodi skuhajte krpice, ocijedite ih i sa strane ostavite malo vode od kuhanja, a zatim ih dodajte u kupus. Promiješajte, sve zajedno kratko sotirajte, začinite paprom, dodajte kockice maslaca, par žlica vode od kuhanja tjestenine i odmah poslužite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.