Vrhunski francuski chef Michelinovim inspektorima zabranio pristup svom restoranu

Foto: Facebook/Marc Veyrat

PRIJE pet godina tužio je prestižni Michelinov vodič zbog nepovoljne recenzije svog soufflea i izgubio parnicu, a sada je francuski kuhar Marc Veyrat pokrenuo novu akciju protiv Michelina, zabranjujući njegovim inspektorima pristup svom novom restoranu, piše CNN.

Veyratov novi restoran Le Restaurant Marc Veyrat nedavno je otvoren u francuskom skijalištu Megèveu, a to je njegov prvi pothvat otkako je 2019. zaratio s Michelinom nakon što je vodič snizio rang njegova restorana La Maison des Bois s tri na dvije zvjezdice.

Podnio je tužbu protiv Michelinovog vodiča, tražeći da uklone njegov restoran s popisa, isplate mu simboličan jedan euro odštete i objasne razloge degradacije. Izgubio je parnicu i morao je platiti sudske troškove.

"Oni su nesposobni", tvrdi za Michelinove inspektore

Michelinov inspektor obrazložio je svoju odluku time što je restoran koristio Cheddar u svom souffleu. Veyrat je tvrdio da je koristio lokalne sireve, uključujući Reblochon i Beaufort, te da su inspektori možda pobrkali boju s dodatkom šafrana korištenog u receptu. "Oni su nesposobni", danas tvrdi Veyrat.

La Maison des Bois, smješten u blizini francuskog alpskog sela La Croix Fry, u međuvremenu je preuzela Veyratova kći, koja ga je preimenovala u Le Hameau de mon Père (Zaselak mog oca). Veyrat je novi poslovni iskorak u Megèveu pokrenuo jer mu je nedostajao rad u restoranu, ali nastoji izbjeći Michelinovu kategorizaciju.

Radost ugošćavanja ljudi motivirala ga je da počne ispočetka, kaže za CNN, a unatoč cijeni degustacijskog menija, koja se penje i do 450 eura po osobi, Veyrat kaže da ne zarađuje od svog novog poslovnog projekta. On samo želi ostvariti rentabilnost i svom osoblju isplatiti pristojnu plaću.

Kaže da dobro zarađuje od mnogih drugih restorana koje posjeduje, a njegov sukob s Michelinom nije imao utjecaja na njegov posao.

Mnogi drugi chefovi ne žele u Michelinov vodič

No, Veyrat nije jedina osoba koja je protiv poznatog restoranskog vodiča. Brojni kuhari govorili su o intenzivnom pritisku koji su osjećali u mjesecima koji su prethodili objavljivanju novog Michelinovog vodiča, a mnogi su izrazili želju da ih se potpuno izostavi iz vodiča.

Kuhar Sébastien Bras zatražio je 2017. da se njegov restoran u središnjoj Francuskoj povuče iz vodiča. No, na njegovo iznenađenje, njegov je restoran dvije godine kasnije vraćen u vodič s dvije zvjezdice.

Chef Frédéric Ménager kaže da odbija dopustiti Michelinu da ocijeni njegov restoran La Ferme de la Ruchotte. Kaže da je primao telefonske pozive od Michelina, ali da su "jedine zvjezdice koje se računaju one u očima gostiju kada odu od stola, hipnotizirani svojim gastronomskim iskustvom".

Unatoč svemu, Michelin je još uvijek relevantan u Francuskoj, a uključio je 639 francuska restorana u svoj vodič za 2024. godinu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.