NEDAVNO smo vam pisali o ličkim polama - zasitnom jelu s krumpirom koje mnogi zimi često rade za večeru, a danas smo se sjetili jednog isto tako zasitnog ličkog ručka. Radi se o šniclama koje se pripremaju na poseban način, koji ih čini sočnima i mekanima.
Ličke šnicle su hrvatski klasik i pravo domaće i obiteljsko jelo. Iako se tradicionalno smatraju svečanijim jelom, zapravo se pripremaju jednostavno, pa ih možete uklopiti i u tjedni ručak. Ipak, aroma vina i začina daje im notu posebnosti, što ih čini finim jelom koje se odlično uklapa i u formalniju atmosferu.
Tradicionalno se rade od junećeg buta, no zapravo se mogu pripremati od svih vrsta mesa, a najčešća zamjena je svinjetina.
Potrebni sastojci
Pripremite sljedeće sastojke.
- juneći ili svinjski odresci
- jaja
- mlijeko
- glatko brašno
- krušne mrvice
- češnjak
- nasjeckani peršin
- bijelo vino
- voda
- ulje za prženje
- sol
Kako se pripremaju
Pripremite meso: istucite odreske batom i posolite. U jednoj posudi umutite jaja i mlijeko, u drugu dodajte brašno, a u treću krušne mrvice. Šnicle panirajte tako da ih prvo uvaljate u brašno, pa u jaja s mlijekom, i na kraju u krušne mrvice. Zagrijte ulje u tavi, pa u vruće stavite šnicle i pržite ih sa svake strane par minuta.
Kad je meso preprženo, posložite ga u vatrostalnu posudu i stavite peći u pećnicu. Pospite odreske sjeckanim peršinom i češnjakom. Sjedinite vodu i vino i prelijte po odrescima. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite. Pred kraj pečenja skinite foliju da se meso zapeče. Servirajte uz rižu, krumpir ili neki drugi omiljeni prilog.
Cijeli recept s točnim mjerama i pripremom pronađite ovdje.