Kinez Ban već 4 godine živi u Zagrebu i ima svoj restoran, ispričao nam je kako mu je

Foto: Index

ČESTO PIŠEMO o strancima u Hrvatskoj - nedavno smo razgovarali s Korejcem koji živi u Zagrebu, a sada nam je svoje dojmove ispričao Ban, 52-godišnji Kinez koji se prije četiri godine doselio u Hrvatsku.

Ban je u Kini radio kao kuhar pa danas sa svojom suprugom Florence vodi restoran Ban za van, na adresi Ozaljska 21, no kada je tek stigao u Hrvatsku, radio je kao kuhar u jednom drugom restoranu. A onda je, dvije godine kasnije, otvorio svoj restoran.

Restoran u Zagrebu otvorili su u rujnu 2022. godine, a Banova supruga Florence otkrila nam je da se restoran zove Ban za van jer kombinira ime njezinog supruga Ban i riječi "za van", što znači da se u njihovom restoranu, osim unutar restorana, hrana može naručiti i za van. 

Vodi restoran sa svojom suprugom Francuskinjom

Florence je inače Francuskinja, a u Zagrebu je od 1991. godine i danas vješto govori hrvatski, ali i kineski, pa se vrlo lako sporazumijeva sa svojim suprugom Banom. Upravo ona mu je desna ruka u restoranu, u kojemu Ban priprema razne azijske specijalitete.

"Htjeli smo da se na našem meniju nađu razna jela iz raznih zemalja diljem Azije, ne samo iz Kine, kako bismo Hrvatima malo približili cijeli taj veliki kontinent", rekao nam je Ban.

Tako se na njihovom jelovniku može pronaći svašta - od proljetnih rolica, kineske patke, hongkonških prženih rezanaca i sečuanske piletine i svinjetine do thai curryja, slatko-kisele piletine, piletine s narančom i tajvanskih prženih rezanaca. 

Njihovi gosti, kažu nam Ban i Florence, kod njih najviše naručuju chao mian, odnosno tajvanske pržene rezance ili tjesteninu, singapur mi fen, odnosno rižine rezance s kozicama i saigon chao mi fen, također jelo od riže i kozica.

Oduševili ga gulaš i sarma

Iako Ban vodi svoj restoran u kojem priprema azijsku hranu, u slobodno vrijeme isprobava i neke lokalne, hrvatske specijalitete, a mi smo ga pitali što mu se najviše svidjelo. "Probao sam puno toga, no najviše mi se sviđaju gulaš i sarma", kaže nam Ban.

Pitali smo ga je li bilo bolje voditi restoran u Kini ili ovdje u Zagrebu, na što je odgovorio da mu je to jako teško pitanje jer je podjednako izazovno, ali i lijepo, no priznao je da mu se život u Zagrebu više sviđa.

Više mu se sviđa u Zagrebu, a kaže da Hrvatska ima puno sličnosti s Kinom

"Život u Zagrebu nije užurban i nema toliko pritiska", dodao je Ban, koji je u Hrvatskoj već više od četiri godine, a u Zagreb je stigao iz Shenzhena, grada u kojemu živi više od 12 milijuna stanovnika. Pitali smo ga je li mu se, s obzirom na sve, bilo teško prilagoditi životu ovdje.

"Nije mi bilo teško prilagoditi se, ja sam došao sa sjeverozapada Kine koji zapravo ima dosta sličnosti s ovim prostorima, posebno kada je u pitanju hrana - i tamo se jede puno pržene hrane kao i ovdje. Zato mi je bilo puno lakše prilagoditi se nego što bi to bilo da sam, recimo, došao iz nekog drugog kraja Kine", kaže Ban.

Dodaje i da je u Europi općenito komunikacija puno lakša nego u Kini, ali i da, već više od četiri godine koliko je ovdje, nije imao nijedno neugodno iskustvo, pa nam sve govori kroz smijeh, i to na kineskom. Za sada zna samo nekoliko hrvatskih riječi, no uz njega je njegova supruga koja sve uspješno prevodi.

Drže radionice kako bi Hrvatima približili azijsku kulturu

Njihov je restoran malen, ali ugodan, a nama su rekli da su trenutno zadovoljni ovim manjim prostorom te da se, barem za sada, ne planiraju širiti. A upravo u tom prostoru često održavaju razne radionice kako bi Hrvatima približili azijsku kulturu, pa se tako na repertoaru već našla radionica izrade sushija i dumplingsa, kao i razni kvizovi o Aziji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.